1.605 de medici au luat în acest an drumul străinătăţii pentru a profesa!

Potrivit declaraţiei preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, 1.605 de medici au plecat numai în acest an de pe splaiurile mioritice pentru a profesa în străinătate. Acesta susţine că medicii rezidenţi ar trebui să fie plătiţi mai bine, informează MEDIAFAX.

Tot mai mulţi medici preferă să profeze în străinătate, deşi au fost deblocate mai multe posturi în sistemul sanitar, potrivit lui Astărăstoae.

“1.605 medici au plecat numai în acest an din România ca să profeseze în străinătate. Vă daţi seama ce înseamnă acest lucru pentru sistemul de sănătate? S-au deblocat posturi, dar paradoxul este că nu are cine să se înscrie la concurs. Noi insistăm cu rezidenţii, să fie mai bine plătiţi, pentru că ne gândim la binele sistemului. Dacă ar fi mai bine plătiţi, nu ar mai pleca din ţară. Numai în Marea Britanie sunt 4.100 de medici români cu acte oficiale”, a declarat joi Vasile Astărăstoae, la Timişoara.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România a ţinut să precizeze că un medic rezident are, în primul său an, un salariu de aproximativ 700 de lei, din care trebuie să supravieţuiască, în condiţiile în care un tratat medical costă minimum 250 de euro.

“Un medic rezident câştigă un salariu de 700 de lei pe lună din care îşi plăteşte gazda, masa şi instrucţia. Aceasta în condiţiile în care cel mai ieftin tratat medical nu costă sub 250 de euro. Un secretar al unei comune sub 3.000 de locuitori are un salariu de circa 2.100 de lei şi în acest caz nu se solicită studii superioare”, a spus Astărăstoae.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top