120.000 de porci vor produce curent, din 2013, pentru cel mai mare porcar român!

Grupul Marex, imperiul de 150 de milioane de euro deţinut de magnatul brăilean Marin Moraru, va avea, din 2013, o centrală electrică care va funcţiona cu dejecţiile porcilor de la ferma din Gropeni. Valoarea investiţiei se ridică la 6 milioane de euro dintre care jumătate sunt bani europeni nerambursabili.

Compania Marex demarează, de anul viitor, construcţia unei centrale electrice în cogenerare pe biogaz în localitatea Gropeni din judeţul Brăila acolo unde patronul Marin Moraru are o fermă de crescut porci. Centrala va avea o capacitate de 2 MW, costă 6 milioane de euro, şi va folosi drept combustibil dejecţiile animalelor.

“Proiectul există încă din 2004 însă nu existau bani. Abia acum am primit aprobarea de la Comisia Europeană că ne încadrăm în POS CCE(Programul pentru Creşterea Competitivităţii Economice – n.r.) astfel încât să avem 50% finanţare nerambursabilă). Centrala va acoperi tot necesarul de electricitate al fermei iar căldura o folosim pentru încălzirea halelor şi deshidratarea gunoiului”, a declarat Morar pentru ECONOMICA.NET.

Construcţia va începe în primul trimestru al anului viitor şi va fi gata până la sfârşitul lui 2013.
Moraru este cel mai mare crescător român de porci şi al doilea la nivel naţional după americanii de la Smithfield. El are în fermele proprii un efectiv de 120.000 de capete. Omul de afaceri brăilean nu este la primul proiect dezvoltat din bani europeni. În 2008, el era primul producător de bioetanol din ţară. Afacerea a mers atât de bine încât, în perioada 2008-2011, capacitatea fabricii s-a dublat până la 60.000 de litri anual. Pe agricultură este beneficiarul a 10 proiecte SAPARD dintre care multe fuseseră refuzate iniţial. Nu s-a lăsat învins, le-a refăcut şi a obţinut banii europeni. Acum este implicat în alte opt proiecte pe agricultură.

Brăila este oraşul unde activează un alt mare crescător de porci. Este vorba de Gheorghe Caruz, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Porci, care, până în urmă cu cinci ani, avea cel mai mare şeptel de suine. Problemele financiare l-au făcut să piardă prima poziţie în favoarea lui Moraru.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top