1720 de infecții spitalicești, raportate de Ministerul Sănătății în spitalele din județul Cluj în 2017!

În total, la nivel național au fost raportate de Institutul Național de Sănătate Publică 19.607 de infecții spitalicești, iar cele mai multe au fost în Capitală și județele Cluj, Iași și Timiș. La polul opus, județele care au raportat cele mai puține infecții sunt Covasna, Ialomița, Giurgiu, Gorj și Tulcea, potrivit Hotnews.

Datele apar într-un răspuns formulat de Institutul Național de Sănătate Publică la o interpelare transmisă de deputatul PNL Costel Alexe. Numărul mic de infecții raportate de unele spitale nu înseamnă neapărat că acolo nosocomialele sunt mai puține. Atât ministrul Sorina Pintea, cât și unii dintre medici au atras atenția că subraportarea infecțiilor reprezintă un fenomen în România. 

Institutul Național de Sănătate Publică admite, de altfel, în documentul citat, că în ceea ce privește raportarea infecțiilor nosocomiale “predominanța ‘culturii blamării’ împiedică focalizarea pe cauzele reale ale erorilor și pe modalitățile adecvate de prevenire, acest tip de cultură nu reprezintă cea mai bună atitudine și nu face decât să îngreuneze obținerea obiectivelor dorite”.

“Această subraportare nu este vina exclusivă a cuiva ci reprezintă un cumul de factori care conduc la acest fenomen, de la resursele limitate ale sistemului de sănătate publică, suprasolicitarea personalului medical, până la condițiile neconforme din numeroase clădiri de spital care nu permit instituirea unor circuite adecvate standardelor actuale de calitate”, arată reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, în documentul citat. 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declara, în iulie anul trecut, la Antena 3, că nivelul raportat al infecţiilor spitaliceşti din România este de 1,4%, în vreme ce în Germania este de 8%, adică de peste 5 ori mai mare.

Chiar și așa, în anul 2017 s-a înregistrat un record de infecții raportate în România – cele mai multe din ultimii 10 ani.

Câte infecții au fost raportate oficial pe secții de spitalele din România în 2017:

Numărul infecțiilor nosocomiale pe cauze raportate la nivel național în spitalele din România în 2017:

În ceea ce privește primul semestru al anului 2018, numărul total al infecțiilor raportate a fost de 9.805.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top