2000 de clujeni i-au cerut DEMISIA în stradă lui Victor Ciorbea, la minus 5 grade Celsius! „Dragnea nu uita, va veni și vremea ta” – FOTO/VIDEO

Aproximativ 2.000 de clujeni i-au cerut miercuri, 11 ianuarie, demisia în stradă, la minus 5 grade Celsius și pe un frig năprasnic, lui Victor Ciorbea din funcția Avocatului Poporului, după ce acesta a atacat la Curtea Constituțională Legea 90/2001 care împiedică o persoană condamnată penal să ocupe o funcție în Guvern.

Clujenii au dat dovadă din nou de spirit civic și au ieșit în număr mare în stradă pentru a marșa împotriva clasei politice și a-i cere demisia lui Victor Ciorbea, după ce acesta s-a transformat în Avocatul Penalilor și al președintelui PSD Liviu Dragnea, condamnat definitiv la închisoare .

Societatea civilă s-a organizat pe rețeaua de socializare Facebook, dându-și întâlnire de la ora 18:00 la monumentul Memorandiștilor de pe Bulevardul Eroilor de unde au pornit într-un marș organizat și pașnic spre Piața Avram Iancu – Strada Baba Novac – B-dul 21 Decembrie 1989 și din nou „La Clopot”, traseu care a fost parcurs de două ori. Cei aproximativ 2000 de clujeni cu spirit civic i-au strigat demisia lui Victor Ciorbea, dar nu l-au uitat nici pe președintele PSD Liviu Dragnea.

Protestatarii au venit cu pancarte și mesaje împotriva lui Ciorbea. „Cu așa un avocat, poporul riscă o condamnare”, „Avocatul Penalilor”, „Afară cu avocatul penalilor” sau „Victor Ciorbea ești concediat”.

„Jos Ciorbea jos că ești un mincinos”, „Dragnea, nu uita, va veni și vremea ta”, „Clujenii nu vor, un ministru infractor”, „Clujenii vor drepturi pentru cetățeni”, „Legea-i lege pentru toți, nu-i făcută pentru hoți”, „Ciorbea nu uita, îți vrem demisia”, „Dragnea nu uita, Ardealul nu te vrea”, „Poporul suntem noi”, „Niciun compromis, Ciorbea demis”, „Asta-i hoție, nu democrație”, „Veniți cu toții și strigăm tare, democrația nu e de vânzare”, „Toți penalii la închisoare, nu au loc la guvernare”, „Justiția e demnitatea mea”, „Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați” și „România, trezește-te!”, au fost scandările clujenilor la protestul din această seară.

La final, cei care au dorit au putut să transmită un mesaj la portavoce clasei politice.

„Aș vrea să-l întreb pe domnul Dragnea pentru că dumnealui se află în situația de a fi condamnat penal și practic pozează în poziția de a fi prim-ministru al României. Aș vrea să-l întreb dacă de casa lui ar avea grijă un condamnat penal ce părere ar avea dumnealui? Dacă de copilul său ar fi violat de cineva, iar acel violator ar fi ajuns consilierul lui, ce părere ar avea?”, a susținut Florin Pop, unul dintre protestatari.

„Cea mai mare supărare a mea pentru ceea ce se întâmplă în România este corupția, de aceea am și ieșit în stradă în această seară. Aș vrea să observ că în ciuda vremii foarte friguroase clujenii au ieșit în stradă și cred că e un semnal foarte clar pentru noul guvern că nu poate să facă orice dorește, că oamenii sunt conectați la tot ce se întâmplă și sunt pregătiți să iasă în stradă, chiar și la -5 grade Celsius. Pentru asta vă felicit că ați ieșit în seara asta”, a susținut Daniel Giurcă, un al protestatar, care a fost completat de un domn. „Îmi pare rău că ne plângem de -5 grade, dar să nu uităm că alții pentru țara asta au murit la -20 de grade și au luptat. Ce ne tot plângem de -5 grade, hai să fim serioși”.

„Am ieșit în seara asta aici să cerem demisia lui Victor Ciorbea și deși e vorba în contextul acesta de un partid aflat la guvernare, mesajul nostru e adresat întregii clase politice, indiferent cine va veni la putere în anii următori. Să fie foarte clar, niciodată în România un infractor nu va fi prim-ministru.

Orice partid care obține majoritatea la alegeri asta îi dă dreptul să își respecte promisiunile făcute cetățenilor. Asta e democrația, dar în niciun caz nu îi dă dreptul să erodeze statul de drept și respectul față de lege. Legile sunt pentru cetățeni și deasupra tuturor, nu sunt făcute pentru o persoană sau un grup de oameni privilegiați. Ceea ce vrem să îi transmitem lui Ciorbea e că ceea ce facem după interpretarea unora poate fi constituțional și poate fi legal, dar nu înseamnă că e și moral”, a precizat și Ligia Măhălean, inițiatoarea acestei acțiuni de protest.

Protestul s-a încheiat la ora 20:00, dar clujenii au promis că se vor întâlni și în următoarele seri „la Clopot”.

Reamintim declarația dată de Victor Ciorbea dată în urma valului de proteste din toată țara împotriva sa.

„Am convingerea că nicio persoană responsabilă, de bună credinţă, care a citit acea excepţie nu ar putea şi nu poate să fie deranjată, fie că e din România, fie că e de oriunde din lume, de faptul că toţi cei care fac parte din conducerea celor trei puteri ale statului ar trebui să îndeplinească aceleaşi condiţii extrem de înalte de moralitate, de cinste, de corectitudine pentu a îndeplini aceste funcţii de demnitate publica. Prin urmare, toti cei care vorbesc şi dau lecţii de constituţionalitate sau de moralitate am convingerea că nici măcar nu au răsfoit acea excepţie de neconstituţionalitate. Ar fi bine mai întâi să rasfoiască excepţia şi pe urma să vorbească despre ea. Ştiu că mulţi sunt deranjaţi că a crescut numărul de petiţii de când eu sunt Avocat al Poporului, că a crescut numărul de audienţe, de rapoarte speciale, că mă ocup şi de cei din temniţe, de toată lumea, pentru că toţi au anumite drepturi care trebuie respectate. Am făcut foarte multe sesizaări din oficiu, anchete care deranjează. Dacă asta deranjează, e altceva, măcar să spună deschis ce îi deranjează. În rest, să te ascunzi după o excepţie care vrea acelasi regim juridic, acelaşi nivel de moralitate pentru toţi conducătorii din fruntea ţării, nu văd de ce anume ar fi cineva deranjat, din ţară sau din lume”, spunea Victor Ciorbea.

Legat de o posibilă demisie a sa din funcție, Ciorbea ia catalogan pe cei care îl contestă drept „bieţi oameni care nu ştiu despre ce e vorba şi nu au avut răbdarea şi nici interesul să citească excepţia pe care am formulat-o”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.