5 rețete de miel pentru masa de Paște

Preparatele din carne de miel sunt nelipsite de pe masa de Paste. Iti prezentam 5 retete cu miel: drob de miel, bors de miel cu leustean, stufat de miel, frigarui de miel la gratar si pulpa de miel marinata in iaurt.

drob de miel de paste

1. Drob de miel

Ingrediente: maruntaie de miel (inima, ficat, rinichi), 500 g ficat de pui, 4 oua fierte si 4 oua crude, 4 legaturi de ceapa verde, 3 legaturi de patrunjel, 3 legaturi de marar, doua felii de paine, o cana de lapte, sare, piper, pesmet, prapur de miel. Pune intr-o cratita, pentru o ora, maruntaiele de miel si ficateii de pui, cu apa rece. Pune la fiert, in apa cu sare si ia spuma din cand in cand. Da prin masina de tocat maruntaiele si feliile de paine inmuiate in lapte. Amesteca cu verdeata tocata si cu ouale crude. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Unge o tava cu ulei si tapeteaz-o cu pesmet, apoi pune prapurul cu marginile afara. Umple tava pe jumatate cu compozitia de drob, aranjeaza ouale fierte si toarna si restul de compozitie deasupra. Acopera cu prapurul si da la cuptor pentru 40-45 minute. Dupa ce se raceste, taie drobul de miel felii.

2. Bors de miel cu leustean

Ingrediente: 750 g de coaste miel, 3 morcovi, o legatura ceapa verde, 3 legaturi loboda, 5 linguri de orez, 500 ml bors, o legatura de leustean, sare, piper, foi de dafin. Pune la fiert apa cu foaia de dafin si condimente. Pune in apa clocotita coastele de miel, separate una de alta.

3. STUFAT DE MIEL

Ingrediente: 500 g de carne de miel, 3 legaturi de ceapa verde, 3 legaturi de usturoi verde, 2-3 catei de usturoi
o legatura de marar, o legatura de patrunjel, o lingura de faina, boia de ardei dulce, menta proaspata, bulion, sare, piper.

Spala si curata carnea de miel, tai-o bucati si pune-o la calit in ulei incins. Toarna peste ea o cana sau doua de apa clada si las-o la inabusit cu capac, pana se patrunde bine carnea. Adauga peste carnea de miel ceapa si usturoiul, mai las-o sa fiarba 2-3 minute si adauga si bulionul, boiaua, faina dizolvata in putin sos fierbinte si cateva frunzulite de menta. La final, potriveste stufatul de sare si piper. Serveste stufatul de miel cald, cu marar si patrunjel pe deasupra.

4. FRIGARUI DE MIEL LA GRATAR

Ingrediente: 400 g de muschiulet de miel, doi carnati, doua rosii, 4 cepe medii albe, un ardei gras, sare, piper, cimbru, ulei

Taie carnea de miel in bucati groase de 3-4 cm si carnatii in bucati de 5-6 cm. Curata cepele de coaja si taie-le pe jumatate. Taie rosiile in patru, iar ardeiul gras in bucati potrivite. Pe fiecare tepusa aranjeaza cate una-doua bucati din fiecare aliment. Pentru ca ingredientele sa nu se deprinda de pe tepusa, incepe si termina cu ceapa. Inteapa bucatile de carne cu varful unui cutit ascutit, pentru a evita spargerea lor in momentul arderii.
Prinde printre bucatile de carne cate un fir de cimbru. Pune frigaruile pe gratarul uns cu ulei. Intoarce fiecare frigaruie pe cate o parte, din 4 in 4 minute. Dupa ce le scoti pe un platou, condimenteaza-le cu sare si piper.
Frigaruile de miel se servesc imediat dupa ce au fost luate de pe gratar, cu o garnitura de cartofi dulci si niste vin rosu demisec.

5. PULPA DE MIEL MARINATA IN IAURT

Ingrediente: o pulpa de miel semidezosata, 2 iaurturi grecesti, 250 g de linte portocalie, o ceapa, un catel de usturoi, o lingura de smantana de cocos, o lingura cu varf de curry pudra, seminte de chimen, un praf de paprika iute, sare, piper.

Cu o seara inainte sa faci friptura, pune-o la marinat. Bate cu telul iaurtul si pudra de curry, apoi unge carnea pe toate partile. Inveleste-o in folie alimentara si las-o la frigider.

Cu o ora inainte de a pune pulpa de miel la cuptor, scoate-o din frigider. Fierbe lintea cu ceapa si usuturoi, in jur de 20 de minute. Scurge apoi totul si mixeaza in blender. Asezoneaza cu sare, piper, un praf de chimen si un praf de paprika. La sfarsit, incorporeaza smantana de cocos. Pastreaza piureul de linte la cald, pe bain-marie, pana in momentul servirii.

Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Pune pulpa de miel intr-o tava cu hartie de copt. Da la cuptor 20 de minute, intoarce-o si mai lasa 20-25 de minute. Pune pulpa pe un platou, tai-o felii si serveste-o langa un bol de piure de linte.

Pentru un plus de exotism, poti pune pe langa pulpa de miel si boabe de rodie si crema de iaurt cu verdeturi sau catravete.

Leave a Reply

Loading...
Top