A vizitat Clujul la TIFF 2016 și i-a plăcut atât de mult încât s-a hotărât să facă un film aici! Regizorul japonez Sion Sono filmează un fantasy cu vampiri în Cluj

La scurtă vreme după ce a vizitat Cluj-Napoca, la Festivalul Internațional de Film Transilvania, unde i-a fost dedicată o amplă retrospectivă, renumitul regizor japonez Sion Sono a decis să-și filmeze aici noua producție, Tokyo Vampire Hotel, un serial fantasy despre rădăcinile vampirilor din Transilvania și întâlnirea lor cu vampirii din Japonia. În rolurile principale apar renumitele actrițe japoneze Kaho, Ami Tomite și Lorena Koto, alături de Cristi Rigman, unul dintre cei 10 actori selectați anul acesta în programul 10 pentru Film la TIFF.

sion-sono_tiff-lounge_credit-foto-vlad-cupsa

Sion Sono s-a îndrăgostit de oraș şi de Transilvania în timpul șederii la TIFF, când au fost proiectate zece dintre cele mai reprezentative filme ale sale. Însoțit de actrița Megumi Kagurazaka, regizorul a vizitat atunci numeroase obiective turistice ale zonei şi, impresionat de peisaje și de orașul în sine, s-a ţinut de promisiunea de a reveni la Cluj pentru a filma. Sion Sono este unul dintre cei mai apreciați regizori japonezi, autor a peste 45 de filme diferite ca gen, pe parcursul a trei decenii. Filmele sale au fost selectate sau premiate la Cannes, Berlin sau Karlovy Vary, câteva dintre cele mai cunoscute fiind Guilty of Romance (2011), Love Exposure (2008), Noriko’s Dinner Table (2005), Suicide Club (2001).

Secvențe importante din șase episoade ale seriei Tokyo Vampire Hotel se filmează zilele acestea în beciurile Muzeului de Artă, parte a legendelor despre misterioasele tunele subterane care ar traversa Clujul, fostul Hotel Continental, Piața Unirii și Piața Muzeului, în interioarele spectaculoase ale Salinei Turda și la Castelul Corvinilor, cetatea medievală a Hunedoarei. Echipele de producție sunt formate din profesioniști din Cluj și București.

Alături de Cristi Rigman, în film joacă actrițele Elisa Pârvan şi Sandra Ducuță, precum și absolvenţi sau studenţi ai secţiei de actorie a Facultății de Teatru și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai.

„Clujul începe să devină, cu adevărat, un oraș al filmului, și nu doar prin prisma TIFF-ului și a școlii de film, ci prin faptul că potențialul lui extraordinar atrage din ce în ce mai mulți producători și regizori străini. Anul trecut, pentru The History of Love, noul film al lui Radu Mihăileanu, am reuşit să recreăm în Cluj decoruri şi scene care înfăţişează Polonia anilor 1941, Chile în anul 1954 sau Minsk, așa cum ar fi arătat în 1957. Am reconstruit un sat întreg și am adus un tanc Panzer veritabil din Al Doilea Război Mondial în Cluj. Avem oameni și resurse pentru proiecte complexe”, declară Cristian Hordilă, managerul TIFF și al proiectului Transilvania Film Fund.

Cele două producții scot în evidență potențialul zonei și necesitatea de a sprijini aceste inițiative printr-un fond destinat producției de film, care ar genera mai multe proiecte și locuri de muncă. O astfel de inițiativă este Transilvania Film Fund, conturată încă din anul 2010 de Tudor Giurgiu, președintele TIFF, de managerul Cristian Hordilă, împreună cu Primăria Cluj-Napoca, Universitatea „Babeș-Bolyai”, prin Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Sapientia, prin Facultatea de Științe și Arte, și Mircea Suciu, managing partner DSG. Ar fi primul fond regional din România destinat producției de film, creat pe modelul unor fonduri similare din Łódź, Cracovia, Wrocław, Sarajevo sau Riga.

„În contextul acesta, în care producătorii străini sunt din ce în ce mai interesați să filmeze aici și având în vedere că oraşul încearcă o repoziţionare strategică după momentul Capitalei Culturale, apariţia unui astfel de fond este absolut vitală. În momentul de față, încercăm să definitivăm cea mai bună şi sustenabilă variantă de finanţare a Transilvania Film Fund. Beneficiile lui în economia și cultura locală sunt nenumărate – de la locuri de muncă, oportunităţi de business și turism, la dezvoltarea unei comunități de profesioniști în cinematografie. Sper ca autorităţile să îşi găsească timp pentru acest proiect, aşa încât Cluj- Napoca să devină al doilea centru de producţie cinematografică şi conţinut audiovizual din ţară. Sper să nu ratăm şi această şansă”, declară Tudor Giurgiu, președintele TIFF.

Transilvania Film Fund, constituit ca un parteneriat public-privat, este inclus în strategia de dezvoltare a orașului Cluj-Napoca. Proiectul a fost dezvoltat în cadrul renumitului program SOFA – School of Film Agents, alături de o echipă de profesionişti cu o experienţă confirmată în domeniu, printre care Nikolaj Nikitin, fondator SOFA, Roberto Olla, director executiv Eurimages, şi Katriel Schory, director executiv al Fondului de Film Israelian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.