Angela Merkel: “Germania doreste sa fie partener cu Romania”

angela merkelGermania doreşte să fie un partener al României inclusiv în domeniul economic, pentru economia germană fiind însă foarte important să fie respectate standardele statului de drept şi să fie combătută corupţia, a declarat cancelarul german Angela Merkel, înaintea discuţiei cu premierul Victor Ponta.

Victor Ponta a afirmat că, după ani de criză, România doreşte să îşi recâştige stabilitatea şi să redevină un partener strategic al Germaniei, asigurând totodată că membrii coaliţiei de guvernare de la Bucureşti sunt hotărâţi să întărească statul de drept şi să combată corupţia.

Premierul a precizat anterior că vizita pe care o efectuează în Germania are ca scop o revenire a relaţiilor bilaterale la nivelul anterior, acestea suferind “o perioadă de îngheţ” în urma crizei politice de anul trecut.

El a arătat că doreşte ca România să aibă din nou un parteneriat strategic cu Germania şi că va asigura Berlinul, aşa cum a procedat şi la Bruxelles, de faptul că, dincolo de bătăliile politice interne, convingerea sa “absolută şi reală” este că drumul României – în care el poate sau nu ocupa postul de prim-ministru – este cel european şi transatlantic.

Victor Ponta a declarat, la rândul lui, că situaţia politică de anul trecut din România a generat pierderi de ambele părţi, deoarece USL nu a reuşit să îl schimbe din funcţie pe preşedintele Traian Băsescu, iar acesta nu a recâştigat suportul politic şi public, în prezent România fiind însă o ţară stabilă, a afirmat, la Berlin, premierul Victor Ponta.

“În anii 2009 şi 2010, ţara s-a confruntat cu o criză economică dramatică, urmată de o criză socială în care au fost luate poate cele mai dure măsuri din Europa de către guvernul de centru-dreapta, iar criza socială a fost urmată aproape logic de o criză politică anul trecut, în care toate părţile au luptat cu toate armele, Partidul Social-Democrat împreună cu aliaţii liberali împotriva partidului prezidenţial. Ambele părţi au pierdut războiul, pentru că noi nu am reuşit să schimbăm preşedintele, iar el nu a reuşit să recâştige suportul politic şi public”, a spus Ponta la Conferinţa Fundaţiei Friedrich Ebert.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top