Astăzi a început Postul Crăciunului: tradiţii şi obiceiuri

Timp de 40 de zile, incepand din 15 noiembrie pana in Ajun , crestinii ortodocsi tin postul Craciunului. In aceasta perioada, credinciosii nu pot mananca produse lactate sau carne , iar in toate zilele de sambata si duminica au dezlegare la peste.

postul craciunului

Potrivit traditiei romanesti, ajunul inceperii postului Craciunului este prilej de ospat si petrecere, mai ales în mediul rural, acolo unde familia se reuneste de Lasata Secului pentru a manca din bucate speciale: fripturi la cuptor, racituri si placinte. Copiii isi viziteaza parintii, finii merg în vizita la nasi, iar in multe zone ale tarii se obisnuieste ca saracii sa primeasca pomeni.

In ziua de 15 noiembrie, de Lasata secului, oamenii de la sate pregatesc o masa copioasa, cu carne, vin si tuica.

De Lasata Secului se fac placinte cu branza, se bea vin,  se mananca friptura de pasare.  Daca pieptul gainii aduse la masa este gras, iarna va fi grea, viscolita si geroasa,  dacă pieptul este slab se prevesteste o iarna blanda si o vara rodnica.

In unele zone exista obiceiul ca resturile de la masa sa fie aruncate la rasarit, astfel pasarile nu ar mai  distruge recoltele.

Se spune ca fetele mari care nu si-au gasit inca ursitului procedeaza la „batutul pernelor”. Se crede că o astfel de „corectie” imblanzeste soarta, care le va aduce in prag petitori. Fetele batrane care practica postul negru in aceasta zi, se vor casatori in anul urmator, dupa Paste.

In sudul tarii se pastreaza cu sfintenie obiceiul de Batere a halvitei, unde participa si copiii si adolescentii. Se obisnuieste ca gazda sa lege o bucata de halvita cu o sfoara si incepe sa o plimbe prin fata tinerilor, organizati in echipe de cate doi, avand mainile legate la spate. Fiecare copil incearca sa prinda bucata de halvita cu gura. Persoana care prinde halvita in gura o primeste drept recompensa.

In satele din Covasna, de Lasatul Secului, pe inserat, pe dealuri se aprind focuri. Conform traditiei, in acest fel atmosfera se purifica in comunitatea respectiva, ajutand la alungarea spiritelor rele. Mai mult, se credea ca prin savarsirea acestui ritual se asigura si perpetuarea renasterii la viata.

In satele din regiunea Munteniei, nurorile obisnuiesc sa prepare placinte cu branza dulce si stafide pe care mai apoi le ofera soacrelor, pentru ca relatiile lor sa ramana „dulci” pe toata perioada postului.

Un alt obicei  care se pastreaza si in zilele noastre este Legarea granelor, astfel  se crede ca pasarile sau alte daunatoare  nu  vor distruge recolta gospodarilor.

De  Lasata secului nu se spala, nu se tese, nu se face curatenie, pentru ca bolile si paguba sa nu intre în casa unde se implineste traditia.

Potrivit calendarulortodox.ro, praznicul de duminica este impodobit, din mosi-stramosi, de traditii pe care crestinii ortodocsi le respecta pentru a avea un post usor, care sa infraneze puterea de a pacatui.

Dupa Lasata secului, oalele si vasele sunt spalate cu cenusa sau lesie, pentru a nu mai avea nicio urma de carne, se asaza cu gura in jos.

Postul Craciunului, la catolici, se numele „Jejunum Adventus Domini” si tine doar trei saptamani.

Leave a Reply

Top