Astazi incepe Cluj Pride 2017 – festivalul comunitatii LGBTQ+! Cum arata programul?

Primul festival LGBTQ+ din Cluj-Napoca începe miercuri, 28 iunie 2017, iar sâmbătă, 1 iulie 2017, este programat un marș al solidarității prin centrul oraşului.

“Cluj Pride este primul eveniment de acest tip desfășurat în Transilvania, care își dorește să încurajeze participarea persoanelor LGBTQ+ în cadrul activităților din comunitate și să contribuie la dialogul național pe teme ce ne ating pe noi și familiile noastre”, spun organizatorii festivalului clujean. 

Cluj Pride este un festival care se adresează atât persoanelor LGBTQ+, susținătorilor acestora, cât și persoanelor care doresc să afle mai multe despre statutul persoanelor LGBTQ+ în România. Inițiativa, care cuprinde proiecții de film, dezbateri, ateliere, activități de comunitate, petreceri, expoziții foto, și-a propus să aducă împreună diferite comunități din Cluj-Napoca, promovând dialogul și respectul reciproc între toți cetățenii care conviețuiesc în oraș.

Festivalul Cluj Pride se va încheia pe 1 iulie cu Marșul #spunedrept, unde comunitatea LGBTQ+ și susținătorii ei vor protesta pașnic pentru recunoașterea drepturilor comunității LGBTQ+ din România și revendicarea spațiului public prin dialog și solidaritate. Marșul va porni la ora 10, de la Podul Garibaldi (zona Sala Polivalentă) și va dura 2 ore. Participanții sunt invitați să poarte tricouri albe cu mesajul campaniei și pancarte în formă de “speech bubble” cu mesaje care invită la solidaritate și care prezintă drepturile ce lipsesc încă persoanelor LGBTQ+.

Miercuri, 28 iunie

15-18: Queer Lounge – Parcul Central
17-19, Club Delirio: Atelier de bannere și tricouri #spunedrept
19-21, Casa Tranzit: Proiecția documentarului Gender Reveolution: A Journey with Katie Couric realizat de „National Geographic Channel” – 2017. Proiecție urmată de dezbatere: “Cum este abordată identitatea de gen în România lui 2017?” 
20-22, Club Delirio: Queer Trivia 
21-22, Casa Tranzit: Coming out stories / Queer à la Cluj. Les Sisterhood Cluj găzduiește o seară de povești LGBTQ din Cluj, un cerc deschis de împărtășit experiențe de viață. Poți veni să îți împărtășești povestea sau doar să asculți. O seară informală facilitată de Ruth Borgfjord. 

Joi, 29 iunie

15-18: Queer Lounge – Parcul Central
15-17, Insomnia Café: “Tackling Homophobic Extremism: Developing Effective and Targeted Counter-Narratives.” Workshop în limba engleză pentru activiști și nu numai. 
17-19, Club Delirio: Atelier de bannere și tricouri #spunedrept
19-21, Casa Tranzit: “Protecția cuplului de același sex” – despre drepturile persoanelor LGBTQ+ din România în prezent și parteneriatul civil – o discuție cu activiștii Diana Sabău și Vlad Popa. 
21-22, Casa Tranzit: “We Stand Together Romania” – prezentarea proiectului “We Stand Together Romania” și proiecția scurtmetrajului cu același nume, urmată de discuții. Împreună cu Iulia Merca, inițiatoarea proiectului, schimbăm idei, facem networking, și găsim modalități noi de a ne implica în susținerea comunității LGBTQ. 
22-05, Club Delirio: – petrecere Ladies First

Vineri, 30 iunie

15-18, Spațiul A-casă: Gătim la ceaun
19-21, Casa Tranzit: “Drepturi LGBTQ+ și discursul urii în spațiul public românesc” – workshop cu Andra Camelia Cordoș (activist Go Free și membru al Comitetului Național Coordonator al Campaniei No Hate Speech Romania) și Ioana Trană (avocat). 
21-22, Casa Tranzit: Seară de scurtmetraje LGBTQ+ românești.
23-05, Club Delirio: petrecere LGBTQ+

Sâmbătă, 1 iulie

10-12, Podul Garibaldi: Marșul #spunedrept – vom protesta pașnic, în tăcere, pentru recunoașterea drepturilor comunității LGBTQ+ din România și revendicarea spațiului public prin dialog și solidaritate, purtând tricouri albe cu mesajul #spunedrept și pancarte în formă de „speech bubble”.

12-18, Club Delirio: Brunch activist prelungit. Cafeaua din partea casei
23-05, Club Delirio: petrecerea oficială de închidere a festivalului comunitar Cluj Pride 2017

Duminică, 2 iulie

14-18, Pride în parc! Duminică ne relaxăm în cadrul unui picnic cu activități sportive în parc! Ne întâlnim cu colegii de la “Q Sports România” în cadrul unui meci amical de baschet. Noi aducem mingi de baschet, tu vino cu cheful de zbenguială.

28 iunie – 2 iulie, Insomnia Café: We Stand Together Romania – expoziție foto cu mesaje de solidaritate cu comunitatea LGBTQ+, transmise din lumea întreagă. O expoziție organizată de Iulia Merca.

“Campania #spunedrept și marșul cu același nume reprezintă un pas înainte în recunoașterea drepturilor comunității LGBTQ+ din Cluj-Napoca, cât și o dovadă a faptului că existăm și că putem găsi împreună o cale de comunicare fără ură, fără injurii și fără violență. Pe pagina de Facebookspunedrept au fost publicate o serie de video-uri de susținere a comunității LGBTQ+ în care membri ai comunității academice, parlamentari, activiști, membri ai societății civile, persoane din comunitatea LGBTQ+ au transmis mesaje de solidaritate și invitații la respect reciproc pentru toți membrii societății românești. Această susținere publică pe care noi am primit-o de la toți acești oameni sperăm să fie percepută și de către alte persoane ca un gest de curaj, de a se solidariza cu membrii comunității LGBTQ+ din România”. (Lucian Dunăreanu, activist și organizator Cluj Pride).

“Spațiul public este al tuturor, iar drepturile comunității LGBTQ+ trebuie respectate dincolo de orice preferințe individuale, acesta este unul dintre mesajele pe care ne-am dorit să le transmitem în comunitatea clujeană. Trebuie să încetăm să mai acceptăm ca viața personală a membrilor comunității LGBTQ+ să fie dezbătută public, și să începem să discutăm despre lucrurile cu adevărat importante, despre drepturile acestor oameni, despre măsuri de protecție împotriva amenințărilor și violențelor de orice fel, despre hărțuirea din școli și discriminarea la care sunt supuși tinerii LGBTQ+, despre discursul urii promovat de tot mai multe grupuri și persoane publice și despre efectele lui pe termen lung etc. O societate responsabilă se construiește pe respect reciproc și dialog responsabil”. (Andra Camelia Cordoș, Președinte Go Free și membru al Comitetului Național Coordonator al Campaniei No Hate Speech în România).

“Prin festivalul comunitar Cluj Pride dorim să aducem împreună diferitele comunități din Cluj, fie ele minoritare sau majoritare, și să creăm punți de legătură și solidaritate împotriva urii și intoleranței. Totodată, ne propunem să deschidem un dialog despre carențele și obstacolele cu care se confruntă persoanele LGBTQ+ din România, să identificăm posibile soluții, făcând în tot acest timp un exercițiu de empatie colectivă. În opinia mea, prin organizarea Cluj Pride, ne alăturăm galeriei selecte de orașe deschise, multiculturale și tolerante, iar pe mine acest lucru mă face să mă simt mândră că sunt clujeancă” (Alexandra Columban, Membru asociat Centrul de Acțiune pentru Egalitate și Drepturile Omului – ACTEDO)

Participarea la evenimente este gratuită. Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți urmăriți www.clujpride.ro sau Cluj Pride pe Facebook.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top