“Big Ghiţă” spune pas naţionalei: “Nu am ce să caut acolo”

Când vine vorba de viitorul echipei naţionale de baschet, Ghiţă Mureşan este sceptic în privinţa asta şi consideră că “invazia” jucătorilor străini nu ajută deloc baschetul românesc. Fostul star din NBA pare tentat să cocheteze din nou cu actoria, având deja două oferte în acest sens, una este în America şi cealaltă în România.

Ghiţă Mureşan merge pe drumul lui, acela de a promova baschetul juvenil, cu scopul de a le insufla celor mici pasiunea pentru baschet. “Ceea ce încercăm noi să facen e că cei mici să iubească baschetul şi să progreseze în acelaşi timp. Să-şi găsească prieteni, să se simtă bine aici şi să plece fericiţi acasă. Mi s-a întâmplat ca la Constanţa, Bucureşti şi Timişoara să-mi vină părinţii cu copiii care au fost şi anul trecut şi să-mi spună: „Uite, copilul meu s-a apucat de baschet datorită ţie şi e foarte bun în ceea ce face”. Sper să se întâmple şi la Cluj acelaşi lucru. Obiectivul nostru nu este să promovăm sau să facem jucători de bază, ci să le arătăm copiilor că baschetul e un sport care se poate face foarte uşor şi că, în acelaşi timp, e foarte plăcut”, povesteşte Ghiţă Mureşan.

Fostul mare baschetbalist al României, cu prezenţe în NBA, nu prea are motive să fie la fel de optimist când vine vorba de echipa naţională, căreia îi prevede un viitor sumbru. “Baschetul din România a progresat, dar la nivel de club datorită străinilor. De exemplu, Timişoara are trei sârbi şi trei americani, restul sunt români. Această chestie ajută baschetul din România să fie mai bun, ceea ce şi este. S-a văzut şi anul trecut în campionat, au intrat echipele în play-off şi nu se ştia cine câştigă. Baschetul de club e mai bun, dar dacă te uiţi la echipa naţională avem foarte mari probleme. În România nu se scot jucători de baschet. Faptul că pot juca şi cinci străini pe teren nu îi dezavantajează pe români. Ba din contră, îi ajută să devină mai buni, pentru că ştiu că trebuie să muncească mai mult. Dacă vrei să joci, munceşte!”, avertizează Mureşan.

Iniţiatorul taberei de vară care îi poartă numele, „Ghiţă Summer Cap Tour”, exclude orice venire a sa la naţională. “Am avut o dată şansa să fiu manager, dar ca şi voluntar. Ei au vrut doar să se folosească de numele meu. Până când nu este un program foarte bine stabilit, nu am ce să caut acolo. M-ar tenta să vin, dar cu condiţia să fie un program pe lungă durată. Vă întreb eu… Echipa naţională câţi antrenori a avut în ultimii şase ani? Nu ştiu dacă e bine sau nu, dar tonul la baschet trebuie să îl dea Naţionala. Deocamdată, echipele naţionale se bat să prindă un loc în Divizia B”, spune Mureşan, care prevede o luptă strânsă la titlu şi în acest sezon. “Nu pot să spun cine va fi campioană. CSU Ploieşti va fi sus, Clujul se va bate pentru primele patru locuri, dar mai e şi Mediaş şi Timişoara. „U” Mobitelco a făcut foarte bine că l-a luat pe Baciu, e un jucător foarte bun. Au şi un antrenor foarte bun, care scoate jucători, dar mai ales îi avantajează pe cei tineri. Cu şase jucători, plus doi români din lotul naţional, poţi să iei campionatul”, crede Mureşan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top