Care sunt preţurile la căminele din Cluj pentru anul universitar 2012-2013?

Începând cu această toamnă, studenţii Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca vor avea la dispoziţie noul cămin Sport 21, inaugurat în februarie. După mulţi ani în care regia de cămin a rămas neschimbată, de acum studenţii vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar.

Studenţii care vor urma cursurile unei facultăţi din cadrul UBB vor avea peste 500 de noi locuri de cazare. Noul cămin aflat în Parcul “Iuliu Haţieganu” are o capacitate de 528 de locuri în 176 de camere. “Locurile de aici nu sunt numai pentru studenţii de la sport, este un cămin construit pentru toată universitatea”, a precizat Laura Irimieş, purtătoarea de cuvânt a UBB.

Studenţii români şi cei din zona UE cazaţi aici vor plăti o regie de 170 de lei lunar, bursierii şi cei ai căror părinţi sunt cadre didactice câte 85 de lei, iar studenţii străini necomunitari, cei pe cont propriu valutar şi alte catogorii de persoane cu drept de cazare vor scoate din buzunar câte 220 de lei în fiecare lună. Căminul este dotat cu săli de antrenament pentru sportivi şi un bazin de înot. Costurile construcţiei ajung la 6 milioane de euro, asiguraţi în proporţie de 62% din resursele UBB. Condiţiile sunt pe măsura investiţiei, mult mai bune decât în “clasicele” cămine ale universităţilor clujene şi asemănătoare celor de hotel.

“În celelalte cămine din cadrul universităţii s-au făcut reparaţii şi lucrări de modernizare în funcţie de cerinţele administratorilor căminelor”
, a precizat reprezentanta UBB. Numărul total al locurilor de cazare în campusurile instituţiei este de 4.964, dintre care 100 le sunt rezervate sportivilor şi 216 pentru doctoranzi. O altă noutate a anului universitar care va începe în toamna acestui an este scumpirea regiei lunare cu aproximativ 20 de lei. Atfel, studenţii cazaţi în căminele 1, 2, 3, 4, 5, 6 şi 16 din Campusul Hasdeu vor trebuie să scoată din buzunar câte 100 de lei lunar, regia în căminul 14, în timp ce pentru cazarea în căminele 17, A-uri, Economica 1 şi Economica 2 se plăteşte 170 de lei. Reprezentanţii studenţilor (prefect, subprefecţi, senatori, cancelari) beneficiază de o reducere de 75% a tarifului de cazare, pe întreaga perioadă de cazare, conform Regulamentului de Cazare.

Căminele UTCN dispun de 4.300 de locuri

Studenţii de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) vor avea la dispoziţie un număr de 4.300 de locuri. Au fost renovate 5 cămine în Complexul Studenţesc Observator şi două în Mărăşti, unul parţial şi altul total, potrivit purtătorului de cuvânt al UTCN, Daniel Sârb. Regia a rămas aceeaşi ca şi în anul universitar trecut, de 110 lei. Taxa se aplică pentru cameral nemodernizare, în timp ce camerele cu dotări noi au o taxă lunară de 155 de lei. “Criteriile de repartiţie sunt neschimbate faţă de anul trecut: studenţii din anul I au prioritate (cazurile sociale, urmate apoi de repartizarea în ordinea mediilor de admitere), după care, la anii de studii superiori, cazurile sociale, urmate apoi, la fel, de repartiţia în ordinea mediilor de studii anuale”, a precizat Sârb.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top