Casa Universitarilor din Cluj, neîncăpătoare la conferința susținută de Andrei Pleșu!

Intelectualul și omul de cultură Andrei Pleșu a susținut o conferință antologică despre problema binelui și a răului, despre creștinism, religie, imigranți și animale, la Cluj-Napoca, marți seara, într-o sală arhiplină și neîncăpătoare a Casei Universitarilor, la care au luat parte peste 1000 de clujeni.

andrei plesu la cluj

Organizatorii au fost complet depășiți de situație și de valul mare de participanți care a luat cu asalt amfiteatrul Auditorium Maximum, temperatura a fost extrem de ridicată, climatizarea nu a făcut față, iar participanții s-au plâns de proasta sonorizare.

Andrei Pleșu a tratat principalul subiect al discuției cu un umor fin și savuros, pe alocuri, spre deliciul audienței, stârnind valuri de aplauze după fiecare parabolă evocată și demonstrând încă o dată, dacă mai era nevoie, de ce e unul dintre cei mai importanți intelectuali ai României.

Câteva replici și comentarii memorabile selectate din discursul său:

– E o faptă bună să faci un rău devreme ce consecințele sale sunt pozitive.
– Plătim libertatea noastră de a alege, liberul arbitru, printr-un risc.
– Dumnezeu e atotputernic, e un bun, însă nu este un scamator. El a trebuit să aleagă ceea ce este posibil de ales pentru a putea face lumea.
– Una dintre curiozitățile mele este să înțeleg lumea animală. De pildă eu nu înțeleg crocodilii sau girafele.
– E bun nițel rău ca să prevină un rău mai mare.
– Când ești la oraș diavolul poate veni sub forma unei femei sau a unui prieten.
– Visul poate fi un mediu valabil de comunicare.
– Mândria și orgoliul sunt păcatul suprem. Orgoliul trage după el tot.
– E mai greu să te abți de la a te gândi, decât să te abți de la anumite pofte culinare.
– Și credința poate fi lovită de un anumit demonism.
– Păcatul împotriva Duhului Sfânt are două versiuni, prea multă speranță și prea multă disperare.
– Pe cât de îngăduitor ești cu tune, trebuie să fii la fel de îngăduitor și cu aproapele tău.
– Noi suferim pentru că nu mai credem în persoana umană, fiecare suntem diferiți și unici în felul nostru, fiecare avem alte preocupări și idealuri.
– Dacă vrem vreodată să vedem cum e suferința, avem un exemplu cocret, suferința lui Iisus, care a suferit pentru ca noi să vedem cum e să suferim.
– Dacă o persoană își pierde credința, l-aș trimite la un om important și care îl poate ajuta mai bine ca mine, cum ar fi un duhovnic.
– Dacă eu ajung în Rai, iar fiul meu ajunge în Iad, nu voi putea avea niciodată fericire veșnică.
– Cum răspunzi unui rău care ți se face intenționat? Răspunsul tradițional e să-l ierți. Când ierți pe unul care te urăște îi sabotezi ura.
– Până la anumită vârstă e recomandat să recomanzi cărți, până la 18 ani, după 18 ani e riscant să le recomanzi adulților. Este important să recomanzi cărți celor pe care îi cunoști și știi cine sunt, nu vei putea face o recomandare de carte unui necunoscut de care nu ai auzit niciodată sau nu știi ce preocupări sau idealuri are. Eu ca să recomandat cărți cuiva trebuie să cunosc omul.
– Ca să faci istoria filologiei trebuie să citești 4 autori importanți: Platon, Aristotel, Kant și Hegel. Cu ăștia 4 acoperi tot.
– Căutarea lui Dumnezeu este căutarea sensurilor.

VIDEO – Mihai Medan

Mulți dintre clujenii care au participat la conferință au fost de părere că un eveniment de o asemenea anvergură trebuia găzduit de Sala Polivalentă.

conferinta edictum dei - andrei plesu cluj 27 oct 2015 casa universitarilor-w800-h600

conferinta edictum dei - andrei plesu cluj 27 oct 2015 casa universitarilor2-w800-h600

Evenimentul a fost organizat de asociația studențească Edictum Dei, aceeași asociație care l-a adus și pe Horia-Roman Patapievici la Cluj.

One thought on “Casa Universitarilor din Cluj, neîncăpătoare la conferința susținută de Andrei Pleșu!

Leave a Reply

Loading...
Top