Câștigătorii sezonului 5 al show-ului Românii au Talent

Membrii trupei Speed Cubing (Cristian Leana, Martin Fronescu si Flavian Glont) au câștigat finala sezonului 5 al “Românii au talent” și implicit marele premiu de 120.000 de euro. Cei trei participă frecvent la concursurile de speedcubing, pentru care se antreneaza și patru-cinci ore pe zi.

finala romanii au talent 2015 speed cubing

Ce este speed cubing?

Speedcubing-ul reprezintă un adevărat fenoment internațional, care tinde sa devină un sport în toată regula. Este o activitate de rezolvarea rapidă a cubului Rubik și a altor tipuri de puzzle-uri. La nivel international, functioneaza în prezent o asociatie dedicata acestor competitii, respectiv World Cube Association (WCA). De asemenea, sunt organizate zeci de competitii în acest domeniu, în fiecare luna, iar din doi în doi ani au loc Campionate Mondiale si Europene. Proba principala este cubul Rubik, în care se realizeaza cinci rezolvari si cea mai buna medie câstiga, dar exista si alte variatii ale acestei jucarii si care se regasesc ca probe oficiale la campionate.

Iată momentul celor de la Speed Cubing din finala Românii au talent 2015

“Echipa noastra ar fi putut avea si o alta componenta, deoarece în comunitatea noastra sunt foarte multi copii talentati si extrem de buni. Multa lume se întreaba ce ar putea sa faca cineva cu un cub Rubik la un show de talent, însa noi avem atâtea variante încât ne-a fost dificil sa alegem ce sa facem”, spun cei trei membri ai grupului.

Martin Fronescu este din Bucuresti si este elev în clasa a V-a la Scoala Gimnaziala Nr. 81. “La scoala materia mea preferata este matematica, unde am participat si la olimpiada, calificându-ma pâna la etapa municipala”, spune acesta.

Cristian Leana s-a nascut pe 27 septembrie 1994, în Bucuresti. Si-a descoperit pasiunea pentru cubul Rubik într-o excursie în Croatia, în clasa a IX-a. Un coleg de-al lui a venit în acea excursie cu un cub Rubik, cu care s-a tot jucat în autocar. “Am fost surprins sa vad ca a reusit sa îl rezolve, asa ca i l-am tot amestecat în speranta ca nu va putea sa-l mai faca, dar nu s-a întâmplat asta. Mai mult de doua minute nu îi lua niciodata. L-am întrebat cum face, iar el mi-a zis ca sunt metode si algoritmi de rezolvare, iar ca acestia au o logica. Vazând eu asta, am început sa-l iau la întrebari despre cum face, care e logica. Apoi le-am aratat parintilor mei despre ce este vorba, iar ei mi-au cumparat si mie un cub Rubik”, spune Cristian Leana. Acesta precizeaza ca la început a fost o întrecere între el si colegul sau, dar ulterior a descoperit ca exista concursuri în domeniu. “Astfel, antrenamentele au devenit tot mai intense, ajungând sa practic în unele zile si patru-cinci ore, poate în jur de pâna la 400-500 de rezolvari pe zi. Pentru a reusi sa rezolv cubul rapid, a trebuit sa învat peste 100 de algoritmi. Timp de un an am tot exersat pâna când am reusit sa ajung cel mai rapid din tara”, a mai spus Cristian Leana.

Între timp, Cristian Leana a absolvit liceul si, în prezent, este în anul al doilea la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti.

Pe de alta parte, Flavian Glont are 17 ani si este elev în clasa a X-a. S-a nascut la Târgoviste si, în prezent, locuieste în Câmpulung-Muscel. A descoperit cubul Rubik la vârsta de 13 ani si jumatate, într-o punga cu pufuleti si surprize.

Leave a Reply

Top