Ce poti face săptămâna aceasta la TIFF: filme, concerte și masterclass-uri

După un weekend cu săli pline, Festivalul Internațional de Film Transilvania continuă cu un program încărcat de filme bune și evenimente speciale. În primul weekend, sute de copii au ascultat fascinați cine-concertul Cinepiano, al artistului brazilian Tony Berchmans, la Cinema Florin Piersic, iar alte câteva zeci au învățat meserii și s-au jucat în Cetatea micilor antreprenori, la Castelul Banffy de la Bonțida. Totodată, Depozitul de Filme, un spațiu inedit, spectaculos prin miile de role de film abandonate, le-a fost prezentat invitaților și spectatorilor în debutul TIFF-ului.

CINEPIANO_credit  Nicu Cherciu
Foto: Nicu Cherciu – www.tiff.ro

TIFF LOUNGE. În fiecare zi, între 2 și 7 iunie, de la 17.00, în spațiul TIFF Lounge din Unirii Open Air, spectatorii îi pot întâlni pe unii dintre invitații speciali ai festivalului. Moderator va fi jurnalistul Mihnea Măruță. Luni, 2 iunie, publicul s-a întâlnit cu “selectionerul filmelor la TIFF” Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, iar marți, 3 iunie, se pot intalni cu actrița Olimpia Melinte. Miercuri, Tudor Giurgiu, președintele TIFF, și Alexandru Belc, regizorul documentarului Cinema, mon amour, vor vorbi despre campania “Salvați Marele Ecran!”. Vin la TIFF Lounge și actorii Vlad Ivanov, Anamaria Marinca și Florin Zamfirescu, dar și cântăreața Angela Similea, alături de echipa scurtmetrajului Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină).

MIDNIGHT DELIRIUM. Japonezul HK Forbidden Superhero, o parodie extrem de amuzantă despre filmele cu supereroi cu un liceean care prinde puteri supranaturale doar când se îmbracă în lenjerie de damă, deschide luni, la 00.00, la Cinema Arta, seria Midnight Delirium. Marți, la Cockneys vs. Zombies, spectatorii machiați și/sau costumați în zombi vor fi vedetele nopții: au intrare gratuită la film și vor fi fotografiați la panoul TIFF. Detalii despre secțiune, aici.

MASTERCLASS. Seria masterclass-urilor Transilvania Talent Lab a început luni, 2 iunie, cu Nik Powell, directorul National Film and Television School, membru al juriului competiției TIFF. Marți, de la 10.00, va vorbi directorul de imagine finlandez Peter Flinckenberg. Despre experiența lor vor vorbi și cineastul britanic Peter Webber (joi, 5 iunie, 12.00) și directorul executiv al Israel Film Fund Katriel Schory (5 iunie, 15.00). Toate masterclass-urile au loc în Mansarda Napoca 15. Intrarea este liberă.

ZIUA MAGHIARĂ. Miercuri, în Ziua Maghiară la TIFF, vor fi proiectate patru filme. Renumitul cineast Miklós Jancsó, absolvent al Școlii de Drept din Cluj în 1944, va fi omagiat printr-o proiecție specială a filmului care i-a adus Premiul pentru regie la Cannes în 1972, Psalmul roșu (Cinema Arta, 14.30).

Regizorul János Szász, membru al juriului competiției, va fi prezent la CCS, de la 18.00, la proiecția peliculei Marele Caiet/ The Notebook, distinsă cu Globul de Cristal la Karlovy Vary și inclusă pe lista scurtă a nominalizărilor la Oscar. În aceeași secțiune vor rula Bărbați de mingi (r. Kristóf Kovács) și Ambulanța morții (r. Márk Bodzsár).

De neratat este proiecția Cathedrals of Culture 3D, un documentar 3D despre clădiri iconice din lume, regizat de Wim Wenders, Robert Redford, Michael Madsen, Karim Aïnouz, Michael Glawogger şi Margreth Olin, care va fi prezentat la Cluj de producătorul Erwin M. Schmidt marți, 3 iunie, de la 18.00, la Cinema Florin Piersic.

În premieră la Casa TIFF, miercuri, de la 22.30, va rula Ce lume minunată, lansat recent pe ecranele din Republica Moldova, în prezența unora dintre membrii echipei. Drama regizată de Anatol Durbală este inspirată de fapte reale petrecute în timpul protestelor din aprilie 2009, în Chișinău, când zeci de tineri au fost arestați și maltratați. În distribuție: Igor Babiac și Igor Caras-Romanov.

Continuă campania de strângere de fonduri pentru Depozitul de Filme din Cluj de pe strada Maiakovski, nr. 31-35, lansată la TIFF, în cadrul proiectului “Salvați Marele Ecran!”. Donațiile pentru igienizarea, ecologizarea și amenajarea Depozitului de Filme pot fi făcute pe site-ul www.we-are-here.ro/p/salvatimareleecran-cluj și la puncte speciale la Cinema Florin Piersic și Casa TIFF.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top