Cinema Dacia din Manastur se deschide oficial de Zilele Clujului! Vezi programul evenimentelor

Culturile diferite se întâlnesc, la Cluj-Napoca, prin intermediul filmului și dansului. Clujenii sunt invitați, în perioada 22-25 mai a.c., la cinematograful “Dacia” din cartierul Mănăștur, să urmărească, gratuit, trei producții cinematografice, despre diversitatea culturală, apreciate de cinefilii din întreaga lume, și două spectacole de muzică și dans popular, care vor aduce pe scenă tradițiile autentice ale unor culturi diferite. Evenimentele fac parte din proiectul “Legături europene prin cinematografie și dans” finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtensten și Guvernul României.

“Dor, dor în țară călător” și “Szép piros hajnal” sunt două spectacole de folclor autentic pe care Ansamblul Artistic Profesionist “Mureșul” le va susține duminică, 22 mai a.c., de la ora 17:00. Spectacolele includ elemente de teatru-dans și pun accent pe tehnica dansului popular autentic. Vor fi două ore de dans popular și cântec tradițional românesc, maghiar și rom. În cei 60 de ani de existență, Ansamblul “Mureșul” a devenit renumit la nivel mondial și a fost premiat în nenumărate rânduri la concursuri naționale și internaționale, astfel că spectatorii clujeni, prezenți la spectacol, vor avea parte de o interpretare deosebită.

“Un fel de America” (“Valami Amerika”), în regia lui Gábor Heren, va rula luni, 23 mai a.c. de la ora 19:00. Un film cu lipici la public și un titlu de box-office, “Un fel de America” aduce pe marele ecran o poveste plină de umor, ce curge fluent sub ochii spectatorilor. Producția a câștigat premiului publicului la prima ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj și, în 2002, imediat după lansare, a devenit preferata cinefililor maghiari. Între aventurile personajelor, filmul abordează și întâlnirea dintre culturi diferite.

Un fel de America
“Un fel de America” (“Valami Amerika”)

Marți, 24 mai a.c., de la ora 19:00, este programat “Bahrtalo!” (“Hai Noroc!”/ “Jó szerencsét!”), câștigător în 2008 al Premiului Europa Cinemas Label, la Festivalul Internațional de Film din Karlovy Vary. Filmul îi pune în prim-plan pe Lori și Lali, doi romi care străbat Transilvania, Ungaria, Austria și ajung chiar în Egipt. În aventura lor, cei doi protagoniști sunt urmați îndeaproape cu camera de regizorul Robert Lakatos, astfel că “Bahrtalo!” reînvie genul de documentar ficțional, atunci când spune cu umor povestea unei prietenii.

Un film care, la premiera sa, a marcat un record de spectatori în Franța, va închide seria evenimentelor despre multiculturalitate. “Concertul” (“Le Concert”), în regia lui Radu Mihăileanu, va fi proiectat miercuri, 25 mai a.c., de la ora 19:00. Filmul este dovada că, atunci când vine vorba de artă, nu există limite etnice, lingvistice sau religioase. “Concertul” este o coproducție despre muzică și multiculturalitate, în egală măsură, care le dezvăluie spectatorilor o poveste universală despre artiști și pasiunile lor, dar și despre talent, umanitate și virtuozitate, singurele calități care contează pe marile scene ale lumii.

Proiecțiile și spectacolele de dans sunt parte a proiectului “Legături europene prin cinematografie și dans”, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtensten și Guvernul României. Secțiunile Europene ale “Comedy Cluj” și Festivalul de Dans Contemporan STEPS sunt alte două evenimente majore care au fost incluse în acest proiect.

Cinema Dacia, modernizat din fondurile primariei

Cinematograful Dacia din cartierul clujean Manastur a fost reabilitat de Primaria Cluj-Napoca datorita implicarii clujenilor in proiectul bugetarii participative. Urmare a acestui proces, clujenii au decis ca reabilitarea cinematografului trebuie sa reprezinte o prioritate a administratiei. Costurile investitiei au fost de 2.833.943,58 (TVA inclus) pentru reabilitarea cladirii cinematografului, iar pentru dotarile de top, incluzand un videoproiector de ultima generatie cu tehnologie 4k, s-au cheltuit 1.932.993,84 (TVA inclus).

Cinematograful dispune in prezent de o sala mare cu 205 fotolii, pregatita pentru proiectii de film, spectacole de teatru, concerte etc. Mai exista o sala mica, multifunctionala, adaptata pentru aproape orice tip de eveniment, cu o capacitate pe scaune de aproximativ 100 de locuri. Foaierul generos poate gazdui expozitii si coctailuri. La etaj este, de asemenea, o mica sala multifunctionala, care va putea fi folosita de clujeni pentru diverse activitati: cursuri, seminarii, sedinte, intalniri etc.

Cinematograful Dacia a obtinut autorizatia ISU necesara pentru securitatea si siguranta clujenilor. Totodata, municipalitatea a incheiat contracte de cesiune a drepturilor de difuzare publica cu doua entitati care asigura o larga paleta de filme care pot fi difuzate. Astfel, incepand cu data de 19 mai 2016, numeroase evenimente culturale si educationale se vor desfasura in spatiile multifunctionale ale cinematografului, dupa cum urmeaza:

Programul cinematografului pentru luna mai

19-20 mai, Foaierul cinematografului, 10.00 – 21.00
Expozitii Photo Romania Festival
Colectiv, Miluta Flueras, supravietuitor al tragediei din Colectiv
Photo Romania 4All, expozitie colectiva, artisti romani

19 mai, sala mare, ora 12.00
Warm-up EBS Kid’s Strythm by koobic.ro
Dans in sincron al copiilor scolii gimnaziale Iuliu Hatieganu

19 mai, sala mare, ora 19.00
Proiectie film
Dacii, 1966
regia Sergiu Nicolaescu

20 mai, sala mare, ora 11.00
Proiectie film pentru copii
Aventurile lui Tom si Jerry

20 mai, sala mare, ora 20.00
Proiectie film, Photo Romania Festival
Challenging Boundaries

21 mai, evenimente Zilele Manasturului in cadrul Zilelor Clujului, ColectivA

10.00 – 12.00 Evenimente dedicate scolii :Liviu Rebreanu” [include si prezentarea rezultatelor proiectului “Da Culoare scolii Tale!”]
12.00 – Lansarea Expozitiei Foto “Vedere de Cartier”
15.00 – 16.00 Nu cred ca o sa imi treaca vreodata – Productie Reactor de Creatie si Experiment [Teatru]
16.00 – 17.00 Ploaia – Productie Teen Nation [Teatru]
17.00 – 18.00 Arta pentru societate cu Artistul Dan Perjovschi [Dezbatere]
18.00 – 19.00 De cati cetateni e nevoie ca sa schimbi un cartier? [Prezentare Funky Citizens]
19.00 – 20.00 Concert Aminda & The Good Company
20.00 – 22.00 Open Stage, inscrisi confirmati: Adela (voce), Lissane (voce), Bogdan (beatbox). Pentru inscrieri de talente:

22 mai, evenimente Zilele Manasturului in cadrul Zilelor Clujului, Festivalul Steps, sala mare, ora 17.00
Folclor multicultural, Dor, dor in tara calator, Szep piros hajnal
(dans si cantec popular romanesc, maghiar si rrom, Ansamblul artistic profesionist Muresul)

23-25 mai, Legaturi europene prin cinematografie si dans
*Filmele sunt oferite de Fundatia Europeana penteu Cultura Urbana, in cadrul proiectului „Legaturi europene prin cinematografie si dans”, finantat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtensten si Guvernul Romaniei.

23 mai, ora 19.00
Un fel de America (Valami Amerika), 2002
Regia: Gábor Herendi

24 mai, ora 19.00
Bahrtalo! (Hai Noroc!), 2007
Regie: Robert Lakatos

25 mai, ora 19.00
Concertul (Le Concert), 2009
Regia: Radu Mihaileanu

cinema dacia manastur program

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top