Cluj-Napoca, locul de întâlnire a culturilor europene

Timp de 18 luni, Cluj-Napoca a fost centrul multiculturalității în România: 92 de filme, 12 spectacole de teatru și balet, sute de invitați și mii de spectatori au fost liantul între scena culturală românească și cea europeană, prin proiectul Legături Europene prin Cinematografie și Dans. Acest proiect a fost derulat de Fundația Europeană pentru Cultură Urbană (FECU), în parteneriat cu doi operatori culturali din Islanda.

IMG_1194

Festivalul Internaţional de Film Reykjavik, Centrul Cultural Edinborg și Spațiul Economic European (SEE) – împreună cu FECU și-au unit forțele pentru a promova artiștii, filmul european de comedie și dansul contemporan European, dar și pentru a forma specialiști în domeniul managementului cultural.

Proiectul a fost finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, în cadrul granturilor SEE 2009 – 2014.

Perioada de implementare a proiectului Legături Europene prin Cinematografie și Dans a fost de 16 luni, din decembrie 2014 în mai 2016, iar bugetul total s-a ridicat la 1.007.606,91 de lei.

Obiectivul general al proiectului a fost creșterea nivelului de conștientizare a diversității culturale europene în România, promovând artiști și filme europene, dansul contemporan din acest spațiu cultural și specializarea de profesioniști din managementul cultural. Finanțarea oferită în cadrul acestui proiect a făcut posibilă proiecția unor filme europene în cadrul festivalului internațional de film Comedy Cluj și prezența unor companii de dans reprezentând culturi diferite la festivalul de dans contemporan STEPS, precum și dezvoltarea de programe de mentorat pentru profesioniști din spațiul cultural.

Festivalul Comedy Cluj a inclus datorită acestei finanțări 92 de filme, 32 de invitați din domeniu cărora li s-au adăugat alte trei proiecții în acest an, urmărite în total de 5.257 de spectatori. Această activitate a proiectului Legături Europene prin Cinematografi și Dans a adus la Cluj inclusiv două ateliere de film, la care au participat zeci de cinefili.

În cadrul STEPS, 6.372 de spectatori au putut urmări 12 spectacole de dans, puse în scenă la Opera Maghiară Cluj și la sala „Studio” a Universității Sapientia. Festivalul a fost și un prilej de a-i conecta pe creatorii culturali din România cu omologi din alte țări, participând la evenimente peste 200 de artiști dansatori, regizori și coregrafi.

Impactul proiectului se face simțit și pe termen lung; inclusiv din punctul de vedere al sustenabilității: parteneriatul a facilitat dezvoltarea competențelor în domeniul managementului cultural pentru 10 tineri profesioniști, care au beneficiat de un schimb de experiență cu colegii lor islandezi. Participanții, de naționalități diferite și cu experiențe diverse, s-au întâlnit cu artiști profesioniști pentru a-și îmbunătăți abilitățile în acest domeniu.

Coregraful portughez Daniel Cardoso a susținut un atelier de dans la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj‑Napoca, la care au participat gratuit elevii acestei instituții de învățământ.

În plus, peste 160 de voluntari, majoritatea tineri, au ajutat la buna desfășurare a activităților din proiect. Ei au câștigat o experiență valoroasă, profitând în urma abilităților astfel format și a legăturilor interumane create în timpul proiectului.

„Datorită evenimentelor organizate cu sprijinul partenerilor noștri în aceste două festivaluri, am putut promova tinerii artiști și cinefili, români și nu numai, care au profitat de ocazia de a prezenta publicului creațiile și viziunea lor artistică. Cifrele de audiență și numărul mare de evenimente arată că am depășit obiectivele programului și că efectele se vor simți și în timp, ani întregi de acum înainte”, spune Cristina Irimie manager de proiect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.