Clujenii au cucerit Machu Pichu!

Patru alpinişti clujeni au petrecut 40 zile de neuitat în Peru. Mihnea Radu Prundeanu, Claudiu Daniel Chiorean, Alex Prigoană şi Alex Sava au pornit o expediţie, în luna iulie a acestui an, în leagănul civilizaţiei şi al culturii străvechi. Doi dintre ei,  Alex Prigoană şi Alex Sava, au continuat călătoria către vestigiile incaşe din Machu Pichu.

 

„De 4 zile nu am mai văzut deloc faţa estică a lui Huandoy”

Scopul iniţial al expediţiei consta în cucerirea Vârfului Huandoy de 6.395 metri din Anzi, un vârf neexplorat, încă, de către români. Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, însă, acest lucru nu a fost posibil. Ceaţa, ploaia şi ninsoarea au câştigat în detrimentul pasiunii, curajului şi îndrăznelii băieţilor,  „Am decis să ne recuperăm echipamentul lăsat la 5200 şi să renunţăm. De 4 zile nu am mai văzut deloc faţa estică a lui Huandoy, şi nici măcar nu am avut norocul să putem încerca urcarea peretelui. Anul acesta, până acum vârful nu a fost urcat de nici o echipă, iar anul trecut doar de o echipă de ghizi. Din păcate nu mai avem timp să revenim a doua oară. Ne-am dori totuşi să ne întoarcem în anii următori.”, menţionează alpiniştii pe site-ul de campanie al expediţiei, expeditieperu2012.com.

„Ruinile sunt foarte frumoase şi pline de istorie însă numărul mare de turişti stricau toată atmosfera”

Alex Sava şi Alex Prigoană au reuşit, totuşi, să-şi împlinească un alt vis: vizitarea vestigiilor incaşe din Machu Pichu, oraşul pierdut. Ei vorbesc pe site-ul de campanie al expediţiei despre încercările la care au fost supuşi şi de această tentativă. Ei au făcut peste 2000 km până în Aguas Calientes, oraşul ce veghează de la baza ruinelor. Au schimbat autocarul cu taxiul şi apoi cu un tren luxos numai pentru a ajunge în ruinele leagănului incaş al civilizaţiei şi al culturii. Au fost acostaţi de vânzătorii ambulanţi ce încercau să vândă tot ceea este vandabil, No, gracias a devenit mai mult decât o expresie, o a doua natură pentru ei, însă nimic nu avea voie să stea în calea lor. Astfel, odată ajunşi în Aguas Calientes, s-au trezit de dimineaţă pentru a prinde autobuzul spre ruine, au stat cuminţi la cozi infernale ca, într-un final să păşească printre ruinele monumentului istoric. Din păcate, nici aici, nu putea să fie totul perfect. Puhoaiele de turişti „au stricat toată atmosfera de mister”, „Ruinile sunt foarte frumoase şi pline de istorie însă numărul mare de turişti stricau toată atmosfera”, afirmă cei doi Alex pe site-ul de  campanie al expediţiei.

„Răsăritul de pe Machu Pichu a fost extraordinar”

Alpiniştii s-au ales cu o bucurie de neatins după această călătorie şi nu vor putea regreta niciodată că au ales să o întreprindă, „Răsăritul de pe Machu Pichu a fost extraordinar şi s-a meritat să parcurgem atâtea mii de kilometri numai pentru el, numărul mare de turişti de la ruine a cam stricat atmosfera însă într-un final nu ne pare rău că am fost acolo”, au concluzionat ei, tot, pe site-ul de  campanie al expediţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.