Clujenii au initiat o petitie prin care solicita Primariei realizarea celui mai mare parc “Intre Lacuri”

cartierul intre lacuriUn grup de clujeni, la initiativa organizatiei civice “SOS Lacurile Gheorgheni”, au initiat o petitie online adresata Primariei Cluj-Napoca, solicitand realizarea celui mai mare parc al orasului, in zona Lacurile Gheorgheni, cu cateva zeci de hectare, mai mare decat Parcul Central.

“Menționăm că în partea de est a orașului nu există nici un spațiu public de anvergură, motiv pentru care cerem să nu fie sacrificat viitorul nostru și al copiilor noștri pentru interese particulare de moment prin construirea unor blocuri în zonă. Municipiul se găsește într-un mare deficit de spații verzi, cu acces gratuit și nelimitat, de aceea este paradoxală distrugerea prin prevederile Planului Urbanistic General, încă neintrat în vigoare, a celui mai mare posibil parc al Clujului.

Parcul Între Lacuri (Parcul Est) propus conține și cea mai amplă infrastructură pietonală și biciclistă neîntreruptă din Cluj, de aproape 10 km, ca alternativă la construcția masivă de clădiri care va conduce la destructurarea inevitabilă a unui cadru natural valoros și a unei zone de agrement care este un adevărat patrimoniu verde al orașului”, se arata in descrierea petitiei.

Chestionat cu privire la acest proiect, Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, a raspuns pozitiv si s-a declarat un sustinator al acestui proiect, indemnandu-i pe cei care au contribuit sa continue.

“A face un parc nou la Cluj-Napoca ar fi o reușită fără precedent a întregii comunități și cea mai puternică dovadă a faptului că societatea, administrația, instituțiile statului, proprietarii de imobile și locuitorii pot să colaboreze! Ar fi o construcție publică pe termen lung, pentru totdeauna, așa cum au fost și alte asemenea reușite, care au marcat cu repere fundamentale orașul de pe Someș, contribuind la unicitatea sa: Grădina Botanică, Parcul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu. Acestea se întâmplau cu aproape un secol în urmă și și-au dovedit fără îndoială efectele benefice, devenind parte din identitatea orașului. Iată de ce inițiativa de a se realiza un nou parc public în zona lacurilor din cartierul Gheorgheni, de mult preconizatul Parc Est, ar fi o dovadă de continuitate în civilizație la Cluj. Succesul unei astfel de operațiuni ar fi enorm, până la realizarea lui, imediat după și în timp, ar fi un model de acțiune coerentă și ar plasa Clujul fără îndoială în fruntea celor care candidează pentru Capitală Culturală a Europei. Ar fi o dovadă supremă de cultură urbană a mediului construit. Ar fi o relansare a speranței că se poate trăi bine într-un oraș din România. Am convingerea că suportul, aportul și simpatia cetățenilor dar și dorința de a colabora ar atinge cote fără precedent, ar deveni o adevărată emulație într-o perioadă în care, dacă suntem sinceri nu avem ce aștepta de la guvernanți. Ar fi o dovadă de forță a autonomiei locale, de capacitate de autodeterminare a comunității.

Un astfel de proiect nu este ușor de realizat, necesitând o mare determinare, abilitate și consecvență, neputând fi făcut doar printr-o decizie sau alocare de resurse. E nevoie de asigurarea terenului, care poate fi făcută în interes public prin achiziții, schimburi sau expropriere, toate juste și conform legilor, în avantajul corect echilibrat al celor care dețin terenurile și deopotrivă al tuturor celor care vor beneficia de parc.

În numele arhitecților din România salut această inițiativă și îi rog pe toți cei care au contribuit să continue, iar pe cei care pot și trebuie să contribuie să își deschidă inimile și mințile și să înceapă lucrul la acest proiect”, a marturisit Serban Tiganas.

Suprafața parcului și pistele pot fi vazute AICI, iar petitia poate fi semnata accesand acest link.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top