Clujenii riscă să rămână cu gunoiul în stradă după închiderea rampei de la Pata Rât!

rampa de gunoi pata ratAutoritățile locale și județene din Cluj nu găsesc soluții reale privind găsirea unui loc unde să fie amenajată o nouă rampă temporară de gunoi, după închiderea celei de la Pata Rât. În prezent, deșeurile menajere din Cluj sunt duse la Alba Iulia, însă contractul este valabil doar până în 14 iulie. 

Soluția propusă de Consiliul Județean de a amenaja o rampă temporara a fost respinsa de Ministerul Fondurilor Europene, iar vecinii din Satu Mare nu au acceptat să preia gunoiul clujenilor. În prezent, deșeurile sunt transportate la Alba Iulia, dar contractul expira peste o saptamana, potrivit digi24.ro.

“Ministerul Fondurilor Europene ne-a dat un inscris prin care ne-a dat spre cunostinta ca orice alt contract care vine peste contractul existent in CMID poate impieta asupra proiectului. Prin urmare atat concesiune, cat si cumparare inseamna alt contract”, a declarat Vakar Istvan, vicepresedintele CJ Cluj pentru digi24.ro.

Firmele de salubritate din Cluj-Napoca transportă deșeurile la Alba-Iulia, la o distanță de o sută 100 de kilometri față de locul unde se afla rampa veche. Au apărut întârzieri și costurile sunt mai mari. “În acest moment tariful a fost majorat de la 5,40 la 5,64 (n.red. lei/lună), la acest cost se adaugă TVA, beneficiarul final – cetățeanul – plătind puțin peste 6 lei pentru ridicarea per persoană, lunar, a deșeurilor menajere”, spune Oana Buzatu, purtator de cuvant Primaria Cluj-Napoca.

Autoritățile din județul Cluj speră că vor primi ajutor de la colegii din Sălaj, până va fi finalizată noua rampă ecologică CMID în 2017.

Primăria Cluj-Napoca a pasat problema în curtea Consiliului Județean Cluj

Administrația locală a menționat că potrivit Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Consiliul Județean Cluj are obligația să construiască o rampă temporară până la 15 iulie 2015.

“Pentru o corectă informare a cetățenilor cu privire la obligațiile instituționale ale autorităților în legătura cu problema depozitării deșeurilor produse de către clujeni, atașat vă trimitem un comunicat de presă emis în luna februarie de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, în care se anunța un termen limită și un responsabil clar – pentru construirea unei rampe provizorii de depozitare a deșeurilor, până la finalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, investiție implementată de către Consiliul Județean Cluj și nefinalizată la termenul asumat – fapt care a creat aceste consecințe nedorite privind lipsa unui spațiu autorizat pentru depozitarea deșeurilor.

Astfel, în urma discuțiilor si analizei realizate de către toate forurile competente în luna februarie 2015 a fost stabilită ca obligație clară a Consiliului Județean Cluj construirea până în data de 15 iulie 2015 a unei rampe provizorii pentru stocarea deșeurilor clujenilor, care să poată fi utilizată până la finalizarea, tot de către Consiliul Județean Cluj, a investiției în Centrul de Management Integrat al Deșeurilor: “Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au primit termen până în 15 iulie 2015 să construiască o altă rampă de gunoi, practic acest depozit temporar să fie folosit o perioadă de aproximativ şase luni, până la punerea în funcţiune a aşa numitei Celule A din cadrul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, care este coordonat de Consiliul Judeţean Cluj”, precizează Primăria Cluj-Napoca.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top