Clujul iese vineri în stradă pentru a le cere demisia celor care se fac vinovați de tragedia de la Colectiv

Vineri seara, 6 noiembrie, o nouă acțiune de protest va avea loc în Piața Unirii din Cluj-Napoca, pentru a le cere demisia celor care se fac vinovați de tragedia de la clubul Colectiv din Capitală, în urmă căreia și-au pierdut viața 32 de oameni și peste 100 sunt în stare gravă la spitalele din București.

protest nepasarea ucide vineri 6 noiembrie cluj

Sub sloganul “Corupția și nepăsarea ucid”, clujenii sunt invitați vineri, începând cu ora 19:00, la un miting de protest în centrul orașului.

“Cerem simțul răspunderii și asumarea ei. Demisii de onoare. Statul suntem toți! Și cei care mor în timp ce politicienii se grăbesc să abuzeze de o funcție.

Pe unii îi va judeca justiția. Dar celor care conduc coloane oficiale inutile, ministere incompetente, guverne corupte le cerem sa raspundă și altfel.

Minți? Ești cercetat penal? Nu ai făcut ce ai spus că faci? Pleacă.

Sistemul în care nu există instituția demisiei e unul primitiv”, este mesajul postat de inițiatori pe pagina dedicată mitingului.

Acțiunea de protest de vineri seara va avea loc în mai multe orașe din țară și în Piața Universității din Capitală.

“O tragedie s-a produs din cauza indolenței, iresponsabilității și corupției. Nu e nici prima, nici ultima oară când nepăsarea și abuzul de putere fac victime. Răbdarea noastră a ajuns la capăt. Tristețea și revolta nu ne mai lasă să închidem ochii”, se mai arată în mesaj.

“Vocea străzii” solicită următoarele:

1. Vrem anchetă rapidă, corectă şi transparentă în investigarea tragediei! Vrem să li se comunice cetățenilor rezultatul anchetei.

2. Vrem demisii ACUM! Vrem demisia Primarului Sectorului 4, Cristian Popescu „Piedone” şi a Vicepremierului Gabriel Oprea! Vrem demisia Ministrului Sănătății Nicolae Bănicioiu! Vrem demisia şefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență!

3. Vrem ca toți cei care au participat la operațiunile de salvare să poată vorbi liber, fără să fie amenințați!

4. Vrem revizuirea de urgență a planurilor de intervenție pentru situații de urgență, pentru incendii și pentru cutremure, care în București ar putea produce zeci de mii de victime! Activitățile comerciale în clădiri neconsolidate și care prezintă risc de prăbușire trebuie interzise!

5. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din țară care găzduiesc evenimente similare să fie verificate în regim de urgență pentru a se asigura că dețin infrastructura necesară în caz de incendiu. Vrem ca utilizarea materialelor fono- și termoizolante care nu sunt ignifuge să fie interzisă!

6. Vrem minim 10% din PIB pentru sănătate, acest procent fiind media europeană a finanţării pentru acest domeniu!

7. Vrem să nu se mai închidă spitale, ci, dimpotrivă, să se construiască altele noi! Vrem ca personalul să fie bine remunerat și instruit, atât medicii cât și auxiliarii! Vrem demisii la vârful Ministerului Sănătății pentru amânarea dării în folosință a Unității Moderne pentru Arși de la Spitalul Floreasca!

8. Vrem echipament modern pentru pompieri și pentru toți cei care lucrează DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor să crească, iar condițiile lor de lucru să le fie îmbunătăţite.

9. Vrem introducerea în programa școlară obligatorie, clasele I-XII, a Educaţiei Comunitare, care să cuprindă instrucție de prim ajutor, exerciții pentru situații de urgență (cutremure, incendii, inundații), educație rutieră şi de prevenire a incendiilor!

10. Vrem simplificarea și clarificarea cadrului legislativ privind funcționarea spațiilor comerciale, în acest moment plin de lacune, neclarități și neconcordanțe. Responsabilitățile trebuie să fie clare, la fel și sancțiunile.

Vrem să nu mai fim minţiţi şi umiliţi de către cei care au putere politică şi administrativă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top