Concert simfonic dirijat de Andrei Feher pe scena Colegiului Academic

Filarmonica de Stat “Transilvania” vă invită vineri, 24 martie, la concertul simfonic dirijat de Andrei Feher. Pe scena Colegiului Academic este invitată şi pianista Oxana Shevchenko, ce revine la Cluj, după ce anul trecut a susţinut două concerte alături de orchestra filarmonicii clujene. De data aceasta va interpreta Concertul nr. 2 pentru pian de Prokofiev. În cadrul programului veţi putea asculta, în primă audiţie absolută, lucrarea compozitorului clujean Ciprian Gabriel Pop – Ragnarok, dar şi Suita baletului Pasărea de foc, de Stravinksi.

Născut în România într-o familie de muzicieni, Andrei Feher şi-a început educaţia muzicală ca violonist la Satu-Mare, oraşul său natal. Familia s-a mutat apoi în Canada, iar Andrei Feher şi-a continuat studiile la Conservatorul din Montréal. În 2011 s-a orientat către dirijat, devenind, la doar 22 de ani, cel mai tânăr dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Québec, sub îndrumarea lui Fabien Gabel. În 2013 a fost invitat să dirijeze concertul de închidere al Festivalului de Tineret din Praga, iar ulterior a studiat cu Yannick Nézet‑Séguin, pe care l-a înlocuit la pupitrul Orchestrei Métropolitan din Montréal, într-un program cu muzică de Richard Strauss (2014).

Aceste experienţe i-au deschis calea unor colaborări cu dirijori de renume mondial, ca Zubin Mehta, Valery Gergiev, Christoph von Dohnányi, Thomas Hengelbrock, Jaap van Zweden, Michael Francis şi Alexander Shelley, dar şi cu solişti ca Radu Lupu, Emanuel Ax, Janine Jansen, Jennifer Larmore, Alina Pogostkina şi Nicolas Altstaedt. În septembrie 2014, Andrei Feher a fost numit asistent al directorului muzical al Orchestre de Paris, Paavo Järvi, dirijând orchestra în cadrul seriei de concert „Young Public” la Philharmonie de Paris.

În stagiunea 2015/2016, Andrei s-a reîntors la Orchestra Métropolitan şi la Orchestra Simfonică din Québec şi a dirijat Orchestre de Paris în concerte cu Spărgătorul de nuci de Ceaikovski, Petrică şi Lupul de Prokofiev şi Till Eulenspiegel de Richard Strauss. A fost invitat la pupitrul ansamblului Orchestre de Pau Pays de Béarn pentru premiera mondială a lucrării Soleil noir de Pierre Jodlowski (pe care a dirijat-o apoi la Toulouse, în noiembrie 2016) şi pentru Verklärte Nacht de Schönberg, eveniment în urma căruia Andrei Feher a fost reinvitat de această orchestră în stagiunea 2017/2018, în cadrul căreia va debuta şi cu Les violons du Roy.

În această stagiune, Andrei Feher debutează cu Orchestra Simfonică din Montréal, cu Orchestra Simfonică din Kitchener Waterloo, cu Orchestra de Cameră din Lausanne (cu care va realiza producţia în premieră mondială a operei Les Zoocrates de Thierry Besançon) şi cu Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo.

Recunoscută internaţional ca o pianistă de mare sensibilitate, Oxana Shevchenko este câştigătoarea Premiului I la Concursul Internaţional de Pian din Scoţia, ediţia din 2010. Imediat după aceea, şi-a lansat primul compact disc, cu lucrări de Şostakovici, Mozart, Ravel şi Liszt, la casa de discuri Delphian Records.

Născută în Kazahstan, Oxana Shevchenko a absolvit Conservatorul „Ceaikovski” din Moscova, unde a studiat pian, muzică de cameră şi acompaniament. Şi-a completat apoi studiile la Royal College of Music din Londra şi Haute Ecole de Musique din Lausanne. În prezent, studiază la Academia „Santa Cecilia” din Roma.

În palmaresul ei, se înscriu cele mai importante premii în competiţiile de profil: Premiul I la Concursul „Franz Liszt”, Premiul Criticii Muzicale Internaţionale şi Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Busoni la Concursul Internaţional „Ferruccio Busoni” (Italia, 2009), Premiul III la Concursul de Pian din Shanghai (2009), Premiul III la Concursul Internaţional de la Sendai (Japonia, 2007).

Pianista a susţinut primul concert cu orchestra la vârsta de nouă ani, cu Orchestra Simfonică de Stat din Kazahstan, iar debutul internaţional a avut loc în 2004 la Vilnius, cu Orchestra Simfonică Naţională a Lituaniei, dirijată de Juozas Domarkas. Au urmat apoi concerte cu BBC Scottish Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică Radio din Pilsen, Orchestre National de Lorraine, Orchestra Filarmonicii din Sendai, Orchestra Simfonică a Operei din Norrland (Suedia), Wuhan Philharmonic Orchestra, Orchestra Simfonică a Royal College of Music, Orchestra Simfonică de Stat din Panama, Orchestra Simfonică a Academiei de Muzică din Lituania. Printre dirijorii cu care a colaborat, îi regăsim pe Vladimir Ahkenazy, Martyn Brabbins, Pascal Verrot, Koji Kawamoto, Rumon Gamba, Tolepbergen Adbrashev, Anatoly Levin. A fost invitată în cadrul Festivalurilor din Sion, Lucerna, Gstaad şi Tiradentes (Brazilia).

Oxana Shevchenko este implicată şi în proiecte muzicale camerale, prin colaborările cu Cvartetele Kopelman şi Brodsky şi cu artiştii Tatjana Mazurenko, Narek Hakhnazaryan, Alena Baeva şi Christoph Croisé. În 2011, a primit Premiul pentru cel mai bun acompaniator la Concursul Internaţional „Ceaikovski”, unde a interpretat în compania câştigătorului competiţiei, violoncelistul armean Narek Hakhnazaryan.

Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro şi de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

Concertul face parte din abonament: 

25 lei preţ întreg / concert

13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top