Concert simfonic sub bagheta dirijorului David Crescenzi

Melomanii clujeni sunt invitati vineri, 18 martie, de la ora 19, la concertul simfonic susţinut de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”, sub bagheta dirijorului David Crescenzi. Invitaţi pe scena Colegiului Academic sunt oboistul Sorin Crudu, ce va interpreta Concertul pentru oboi, coarde şi bas continuu, în re minor, de Alessandro Marcello şi Alexandru Rebreanu (flaut), care va interpreta Concertul pentru flaut, în mi minor, de Saverio Mercadante. Din programul serii mai fac parte Simfoniiile nr. 29 şi nr. 38 (Pragheza) de Mozart.

Pianist, dirijor de orchestră și de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în dirijat orchestră, pian, muzică corală și dirijat coral. Timp de mai mulți ani a fost asistent și colaborator al lui Alessio Vlad și elevul lui Gustav Khunn, la care a frecventat, între anii 1993 si 1996, Cursurile de perfecționare „Pomeriggi musicali” din Milano. Datorită activității sale pe parcursul a două decenii, s-a consacrat mai întâi ca pianist acompaniator și asistent dirijor în diferite teatre și festivaluri lirice, atât în Italia, cât și în străinătate, iar actualmente ca dirijor de orchestră și maestru de cor.

afis 18 martiePrintre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, în calitate de director artistic, între anii 1998 și 2003, unde a dirijat Bărbierul din Sevilla, Contract de căsătorie, Domnul Bruschino de Gioachino Rossini, Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti, Tosca de Giacomo Puccini, Bal mascat, Aida și Rigoletto de Giuseppe Verdi. Între anii 1999 și 2001, a fost Maestru de Cor la Teatrul „Carlo Felice” din Genova, iar în stagiunea 2004-2005 a fost adjunctul directorului muzical de la Teatrul „San Carlo” din Napoli. La Doha, Qatar, a dirijat în anul 2002 opera Aida, în anul 2003 Ibn Sina de Michil Borstlap şi în anul 2005 Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice.

Din anul 2002 colaborează cu Opera Națională Română din Timișoara, unde a dirijat spectacolele de operă Nunta lui Figaro de Mozart, Bărbierul din Sevilla de Rossini, Aida, Rigoletto, Traviata, Nabucco, Trubadurul, Otello, Bal mascat de Verdi, Carmen de Bizet, Tosca, Turandot, Boema, Madame Butterfly, Gianni Schicchi de Puccini, Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, Paiațe de Ruggero Leoncavallo.

În cadrul repertoriului simfonic, s-a distins în diverse ocazii la pupitrul dirijoral al mai multor orchestre, și anume Orchestra Teatrului „Reggio” din Parma, „Benedetto Marcello” din Teramo, Orchestra de Cameră din regiunea Marche, Orchestra de Cameră din Bologna, Orchestra Simfonică „Gioachino Rossini” din Pesaro, Filarmonica „Marchigiana”, Filarmonica din Alessandria și din Piemonte, Filarmonica „Banatul” din Timișoara, Orchestra Operei din Zagreb. A colaborat cu soliști de talie internațională, printre care Francesco Manara și Simonide Braconi, primul violonist, respectiv primul violist ai Teatrului Scala din Milano, sau cu celebrul flautist francez Maxence Lauriell.

Pe o perioadă de două ediții (2004-2005), a condus finala Concursului Național de Pian dotat cu premiul „Cupa Pianiștilor” din Osimo, iar între anii 2005-2006 a dirijat Gala finaliștilor la Concursul Internațional de Vioară „Postacchini” din Fermo.

A dirijat, în cadrul Operei Naționale din București, Rigoletto (aprilie 2006), iar succesiv a pregătit și dirijat premiera operei Nunta lui Figaro de Mozart în decembrie al aceluiași an. În august 2006 a fost invitat de către Asociația C.E.E. Musiktheater din Viena să ţină un curs de măiestrie cu Nunta lui Figaro, pentru tinerii bursieri din Europa de Est.

În septembrie 2007, a participat cu Opera Națională Română din Timișoara la Festivalul Internațional „George Enescu” din București, dirijând Tosca de Puccini, cu o distribuţie internațională care i-a avut ca protagoniști pe soprana Nadja Michael, baritonul Franz Grundheber și celebrul tenor dominican Francisco Casanova. În vara anului 2008, pe Arena „Sferisterio” din Macerata, a dirijat, în primă audiție absolută în Italia, Neues vom Tages de Paul Hindemith. În 2009-2010 a fost invitat de către Opera Națională Română din Cluj-Napoca să dirijeze Otello, Bal Mascat, Rigoletto și Aida de Verdi.

A susținut cursuri de măiestrie, în 2010 și 2011, cu elevii clasei de canto de la Colegiul Național de Artă „Ion Vidu” din Timișoara și cu studenții masteranzi ai secției de canto de la Facultatea de Muzică, din cadrul Universității de Vest din Timișoara, cu Nunta lui Figaro, Bărbierul din Sevilla și Domnul Bruschino.

Originar din Sibiu, Alexandru Rebreanu a început studiul flautului la vârsta de 11 ani, la Liceul de Artă din oraşul natal, sub îndrumarea profesorului Ioan Bojin. A continuat studiile de licenţă şi masterat la clasa lect. univ. dr. Liliana Cadar si prof. Gavril Costea, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”.

Din anul 1999 până în 2006 a fost prezent la toate Olimpiadele Naţionale, situându-se în permanenţă pe primele două poziţii. Anul 2006 a reprezentat un punct important în şirul concursurilor, câştigând locul I la Olimpiada Naţională de Muzică de la Arad şi Marele Premiu la Concursul organizat de Orange-România „Se caută Enescu”.

A urmat cursurile de măiestrie cu mari instrumentişti, precum Yossi Arnheim (2006), János Bálint (2007, 2008), iar în verile anilor 2009 şi 2010 a participat la cursul de suflători de la Bistriţa cu Ana Ioana Oltean, Boroka Pollnitz şi Matei Ioachimescu, precum și în Franţa unde a avut ocazia să lucreze cu celebrul flautist elvețian Emmanuel Pahud.

A susţinut recitaluri la Bucureşti, Oradea, Sibiu, Cluj-Napoca, Bistriţa, iar în calitate de solist, Alexandru Rebreanu a concertat cu Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica „Transilvania”, cu Orchestra „Liutaria”, cu Orchestra de Cameră „Diletto Musicale” în cadrul Festivalului „Mozart” şi cu orchestra studenților Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.

Este activ în numeroase formații camerale, dintre care amintim formaţia „Cantabile” şi formaţia „Minuetto”, cu care a participat la concursul „La Stravaganza”. A colaborat de asemenea cu diferite ansambluri camerale, precum cel de suflători al Academiei de Muzică din Cluj, orchestra „Notes and Ties”, „IconArts” (cu care a concertat la Bucureşti, în cadrul Săptămânii Internaţionale a Muzicii Noi şi în ediția din 2011 a Festivalului Internațional „George Enescu”).

Este prim flautist și membru fondator (2005) al „Sibiu Youth Orchestra”, ansamblu alături de care a susţinut concerte atât în tară, cât și în străinătate. Din 2011 este membru al Orchestrei Române de Tineret și prim flautist al Filarmonicii de Stat „Transilvania|.

Recent angajat ca prim oboist al Orchestrei Filarmonicii La Scala din Milano, Sorin Crudu şi-a început studiile muzicale la Liceul de Muzică „Octav Băncilă” din Iaşi, continuându-le apoi la Conservatoarele din Berna, Geneva şi Salzburg. A participat la cursurile de măiestrie susţinute de Mathias Arter, Heinz Holliger, François Leleux, David Walter, Jaime Gonzales, Hanshörg Schellenberger, Maurice Bourgue, Günther Passin şi Bart Schnemann.

În palmaresul său, se înscriu cele mai importante premii la concursuri naţionale şi internaţionale: Premiul I la Olimpiadele Naţionale din 1998, 2000, 2001, Premiul II la aceeaşi competiţie din anul 2004, Premiul II la Concursul „Lira de Aur” (Suceava, 1999), Premiul I şi Marele Premiu la Concursul Internaţional „Emanoil Elenescu” (2003) şi la Concursul Naţional „Primăvara Artelor” (Bacău, 2004), Premiul II la Concursul Internaţional din Chieri, Italia (2007), câştigător al competiţiei Kiefer Hablitzel din Berna (2010), Premiul Ferlendis la Concursul Internaţional de Oboi „Giuseppe Ferlendis” (Italia, 2012), Premiul II la Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală „Gheorghe Dima” din Cluj (2013).

A fost oboist în Orchestra Simfonică din Biel (Elveţia), colaborator în Orchestre de la Suisse Romande (2009-2011) şi în Rheinische Philharmonie din Koblenz (2014-2015). De asemenea a cântat ca prim oboist în Orchestra Mozarteum din Salzburg, Thüringer Philharmoniker, Neues Zürcher Orchester, bachCollegium din Berna, Filarmonica din Salzburg, Festivalul Oper im Berg Salzburg, Festivalul din Payerne, Lederberger Instrumentalisten, Bläserphilharmonie Salzburg, Austria Festival Orchestra. Ca solist, a cântat cu Orchestra Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, Orchestra Conservatorului din acelaşi oraş, Orchestra Filarmonicii din Torino, cu Orchestrele Filarmonicilor din Arad şi Sibiu şi cu Ansamblul Charts.

Biletele la concertele Filarmonicii de Stat „Transilvania” se pot achiziţiona online, de pe biletmaster.ro. http://bit.ly/1P9TMn9. Acestea se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter înincinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 –14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

20 lei preţ întreg / concert
10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.