Concert simfonic sub bagheta dirijorului Gottfried Rabl

Maestrul Gottfried Rabl revine pe scena Filarmonicii de Stat “Transilvania”, pentru a dirija orchestra filarmonicii în cadrul Concertului simfonic ce va avea loc vineri, 13 noiembrie. Pe scena Colegiului Academic vom avea plăcerea să-l ascultăm şi pe pianistul Toma Popovici, care va interpreta Concertul nr. 2 pentru pian, în Si bemol major, de Johannes Brahms.

Din programul serii vor face parte şi lucrările Uvertura la Ein Morgen, ein Mittag und ein Abend in Wien (O dimineaţă, o amiază şi o seară în Viena), de Franz von Suppé şi Simfonia a III-a, Västkustbilder (Tablouri de pe Coasta de Vest), de Kurt Atterberg.      

Colaborator permanent al Orchestrei Simfonice Radio din Viena, Gottfried Rabl a fost implicat de-a lungul carierei sale în activităţi artistice emblematice din perspectiva promovării muzicii contemporane. În calitate de dirijor al corului Orchestrei Simfonice Radio din Viena, Gottfried Rabl a manifestat un interes special pentru interpretarea unor lucrări uitate, pe care le-a reconsiderat şi revalorizat.

Absolvent a trei secţii – corn, corepetiţie şi dirijat – Gottfried Rabl a obţinut imediat după terminarea facultăţii o bursă la Academia „Sibelius” din Helsinki, unde a studiat cu ginerele compozitorului finlandez Jean Sibelius, Jussi Jalas. Această perioadă a fost propice pentru aprofundarea creaţiei compozitorilor scandinavi. În acest timp, a făcut parte, în calitate de cornist, din ansamblul Wiener Nonett, a fost prezent ca pianist-acompaniator în recitaluri de lieduri, iar ca dirijor a creat Theater der Stille – un ansamblu care s-a dedicat în mod special interpretării muzicii pentru teatru din secolul XX.

Interesul său pentru muzica contemporană a fost fructificat pe deplin în cadrul strânsei colaborări cu Leonard Bernstein, în SUA, Italia şi la Viena, unde a fost asistentul ultimei sale opere – A Quiet Place. În timpul şederii în SUA, unde a studiat la Indiana University, a devenit dirijor al Orchestrei Simfonice a oraşului.

Gottfried Rabl a realizat multiple înregistrări pe compact discuri. Muzica abordată se întinde pe o largă paletă stilistică. Unul dintre cele mai importante proiecte a fost înregistrarea creaţiei orchestrale a unuia dintre cei mai renumiţi compozitori austrieci, Egon Wellesz. Un alt proiect finalizat, care a avut parte de un mare succes, a fost reprezentat de o serie de înregistrări, în care a fost realizat acompaniamentul lui Enrico Caruso. Astfel, ceea ce a început ca experiment a devenit una dintre înregistrările cele mai aclamate din ultimii ani, obţinând renumitul premiu Echo Preis al criticii germane.

Discipol al pianistei Dana Borşan, Toma Popovici este licenţiat şi doctor al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucuresti şi, în prezent, lector universitar al aceleiaşi universităţi, la disciplina pian. Toma Popovici a absolvit cursurile liceului de artă „Dinu Lipatti” din Bucureşti, unde a studiat cu Sanda Bancea, Ludmila Popişteanu şi Lucia Teodorescu, precum şi cursurile de masterat ale College of Fine Arts, în cadrul Universităţii din Boston, unde a lucrat cu Horia Mihail, Tong-Il Han şi Victor Rosenbaum.

Toma Popovici a obţinut premii la numeroase concursuri naţionale si internaţionale, cele mai importante fiind premiul intâi al concursului internaţional „Dinu Lipatti” (Bucureşti, 1997), premiul intâi la concursul internaţional Waki-Osaka (Japonia, 1996), premiul intâi la „Ann and Aaron Richmond Competition” (Boston, 2001), precum şi locul intâi la olimpiadele naţionale de la Baia Mare (1991), Constanţa (1994), premiul al treilea la concursul naţional „Dinu Lipatti” (Bucuresti, 1993), si premiul fundaţiei „Bianca”, în cadrul Festivalului şi Concursului „Ionel Perlea” (Slobozia, 2009). În anul 1997, Uniunea Criticilor Muzicali „Mihail Jora” i-a acordat premiul pentru activitate solistică.

Activitatea concertistică s-a concretizat prin prezenţa la Festivalul Internaţional “George Enescu” (1998 şi 2011), Rockport Chamber Music Festival (2007), Kneisel Hall Festival (2001 şi 2002), Yale University Norfolk Festival (2003), Bucharest Music and Film Festival (2008, 2009 şi 2011), precum şi prin numeroase concerte cu Boston Pops Orchestra, Orchestra Natională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Filarmonicile din Chişinău, Bacău, Botoşani, Satu Mare, Oradea, Sibiu, Craiova, Giurgiu, Râmnicu Vâlcea, Piteşti. Printre dirijorii cu care a colaborat se numără Keith Lockhart, David Hoose, Jin Kim, Tateo Nakajima, Mihail Agafiţa, Radu Popa, Cristian Neagu, Vlad Conta, Paul Popescu, Alexandru Ganea, Tiberiu Oprea.

Toma Popovici este membru fondator al Trio Strad, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma, şi al Trio Tancrede, alături de Laurent Chatel şi Alexandre Lecarme, şi colaborează cu artişti de prestigiu, precum Dana Borşan, Jaroslaw Nadrzycki, Patrycja Piekutowska, Gabriel Croitoru, Cristina Anghelescu, Adrian Duminică, Mira Wang, Artur Lukomyanski, Jan Muller-Szeraws. Toma Popovici realizează frecvent înregistrări pentru Societatea Română de Radiodifuziune şi a inregistrat, între 2004 si 2011, o serie de şase discuri pentru compania Hammond GMAC.

Vineri, 13 noiembrie, ora 19, Abonament 7

Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat “Transilvania”

Gottfried Rabl – dirijor

Toma Popovici – pian

Franz von Suppé – Uvertura la Ein Morgen, ein Mittag und ein Abend in Wien (O dimineaţă, o amiază şi o seară în Viena)
Kurt Atterberg
Simfonia a III-a, Västkustbilder (Tablouri de pe Coasta de Vest)
Johannes BrahmsConcertul nr. 2 pentru pian, în Si bemol major, op. 83

BILETE

Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

20 lei preţ întreg / concert

10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top