Concertul Illés 50, recordul Zilelor Culturale Maghiare ediţia 2014

Numarul record de spectatori din cadrul editiei 2014 a Zilelor Culturale Maghiare a fost 25.000 si s-a inregistrat sambata, 24 august, in Piata Unirii, la concertul legendarei formatii Illés, cea care a aniversat 50 de ani de existenta. Publicul a asistat la concert în condiţii meteo nefavorabile.

illes 50

Spectatorii au fost prezenți în număr mare și la evenimente precum: concertele Quimby, Szimfonik Live, spectacolul Experidance, concertul Tamás Gabor, precum și concertul Orchestrei Naționale Radio Ungaria, recitalurile de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, microstagiunea Teatrului Maghiar.

La cele aproape 500 de evenimente au participat peste 180.000 de persoane. Vizitatorii au fost atât clujeni, cât și ardeleni în general sau persoane venite special din străinătate. Interesul publicului român a crescut în acest an, deși deocamdată afirmăm acest lucru fără să avem suport cifric, ci bazându-ne pe feedback-ul primit la fața locului, în cadrul multor evenimente din cadrul Zilelor Culturale Maghiare.

Concertele din Piața Unirii au fost urmărite online, prin intermediul TransylvaniaCam, din 57 de țări în afara României, între care în principal din Ungaria, SUA, Germania, Marea Britanie, Italia, Canada, Suedia, Olanda și Irlanda.

Echipa de organizatori numără 90 de membri, cărora li s-au alăturat peste 200 de voluntari (de trei ori mai mulți decât la prima ediție). Zilele Maghiare 2014 a avut 101 sponsori și aproape 100 de parteneri-organizatori de evenimente punctuale

Despre trupa Illés 50

Când, în decembrie 1964, cinci tineri au decis să cânte împreună nu se gândeau că vor deveni formația cea mai reprezentativă în muzica pop din Ungaria şi vor fi supranumiţi Beatleșii maghiari.

Bródy János, Illés Lajos, Pásztory Zoltán, Szörényi Levente și Szörényi Szabolcs, conform presei, “sunt deja idoli, fiecare piesă a lor este șlagăr, fiecare mesaj – un document istoric”.

Pe parcursul carierei lor, au devenit autorii a aproape o sută de piese. Din păcate, istoria lor se aseamănă cu cea a formației Beatles; au pierdut doi membri (pe Illés Lajos și Pásztory Zoltán) chiar la apogeul carierei trupei.

Anul acesta, formația serbează împlinirea a de 50 de ani de carieră. Alături de ei, solişti mai tineri precum Feke Pál, Vastag Tamás, Nagy Sándor, Serbán Attila, Gubik Petra și Szabó Ádám au interpretat pe scena din Piaţa Unirii piesele clasice ale formației. Şlagărele cele mai populare au fost interpretate de cei trei “băieți” de la Illés, acompaniați de o formație rock.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top