Concursul de programare MindCoding a ajuns la runda finală

Programatorii clujeni își măsoară în această perioadă forțele cu cei mai buni IT-iști din țară și și din lume în cadrul concursului internațional MindCoding, un proiect al Societății Hermes organizat cu sprijinul Facultății de Matematică și Informatică de la Universitatea “Babeș-Bolyai” (UBB), dedicat pasionaților de informatică de orice vârstă. Runda finală va avea loc în sâmbătă, 14 mai, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA).

mindcoding

Adresat tuturor persoanelor pasionate de informatică, concursul MindCoding este un proiect care urmărește atât agrenarea participanților într-o activitate competitivă, cât și încurajarea creerii unei comunități online de algoritmică. Aceștia sunt încurajați să iasă din rutina zilnică și să-și pună mintea la încercare rezolvând probleme inspirate din aplicații reale.

Concursul structurat in patru runde de calificare și o rundă finală care se va desfășura între 13-15 mai 2016 în municipiul Cluj-Napoca.

Mindcoding presupune gândire logică, creativitate și competitivitate, caștigătorii beneficiind de premii pe măsură și atenție din partea firmelor de nivel national și internațional pe domeniul IT. Având în vedere participarea unora dintre cei mai bine clasați programatori în concursurile internaționale renumite de informatică, precum olimpiada, urmărim și creearea unei comunități a pasionaților de algoritmică, cât și creșterea performanței în IT a clujenilor.

Cele patru runde de calificare s-au desfășurat online, pe site-ul oficial al concursului. Fiecare rundă de calificare presupunea rezolvarea a patru probleme de natură algoritmică, având o durată de 90 de minute. În acest an, concursul s-a împărțit în două divizii, iar fiecare participant a ales divizia în care a participat. A doua divizie avea în componență probleme de dificultate mai redusă, încurajând începătorii, iar cealaltă probleme mai grele. La runda finala, s-au calificat participanti din prima divizie. Fiecare problemă avea asociat un punctaj, iar în funcție de aceste punctaje s-a realizat clasamentul final.

La prima ediție, au fost peste 20 de finaliști, iar la cea dea doua s-a dublat, alăturându-se și participanți din Bulgaria. Demn de notat a fost entuziasmul participanților, care s-au adunat la final pentru a discuta soluțiile problemelor propuse și a propune la randul lor sugestii de îmbunătățire pentru edițiile viitoare.

Un rol foarte important în cadrul proiectului îl au voluntarii implicați în organizare.

“Pentru mine, MindCoding a însemnat oportunitatea de a lucra cot la cot cu oameni care împărtășesc aceleași pasiuni, cu oameni devotați și implicați. MindCoding nu este doar un concurs de algoritmică, MindCoding-ul mi-a lărgit orizonturile și m-a ajutat să înțeleg unde vreau să mă îndrept în viitor”, spune Cosmin Rusu, voluntar iplicat în edițiile anterioare.

“Ca voluntar, expriența este unică. Ajungi să cunoști detalii ce țin de organizarea  unui astfel de concurs, formezi prietenii cu oameni pasionați de acest domeniu, descoperi ce înseamnă algoritmica și cum te poate ajuta easă ajungi la un interviu sau chiar să faci un internship”, declară Andrei Tomaș, fost vicepreședinte în cadrul ONG-ului “Societatea Hermes”.

Datorită faptului că există un număr mic de persoane capabile să dezvolte soluții software bazate pe algoritmică, firmele specializate în domeniu caută cei mai buni oameni. IT-ul este o arie în care mulți aleg să se specializeze deoarece în prezent cererea de programatori este una foarte mare, iar salariile sunt pe masură. Scopul concursului MindCoding esre acela de a face oamenii să conștientizeze că IT-ul nu este doar foarte profitabil din punct de vedere financiar, ci este în sine un domeniu interesant, capabil să inducă pasiunea în cei interesați.

Totodată, la finala de anul trecut, s-au format și prietenii.

“În cadrul rundei finale am avut oportunitatea ca pe lângă câștigurile în premii să leg conexiuni cu unii dintre cei mai buni performeri în domeniu. Pentru mine principalul motiv pentru care am decis sa particip a fost chiar ocazia de a mă reîntâlni cu ei și a concura împotriva lor”, iar George Mărcuș, stagiar la Facebook în 2014 și la Palantir in 2015, afirma cu tărie că “acest concurs a contribuit în mod pozitiv la întărirea comunității romanești de informatică”, spune Vlad Duță, angajat full time la Twitter.

Leave a Reply

Loading...
Top