Construcţia blocului de 25 de etaje oprită! CJ l-a declarat ILEGAL!

Blocul de 25 de etaje ce urma să fie construit pe Calea Floreşti a fost declarat ilegal de către Consiliul Judeţean Cluj. Comisia, după efectuarea a două deplasări, atât la Primărie cât şi la blcoul de 25 etaje, a îndreptăţit Consiliul Judeţean să înainteze concluziile obţinute Inspectoratul de Stat în Construcţii, Direcţia Regională în Construcţii Nord-Vest. „Avizele sunt nule de drept pentru că nu aveau la bază planul urbanistic zonal”, afirmă Sanda Olteanu, arhitectul şef al Cluj-Napoca.

Radu Vlas, proprietarul televiziunii Alpha TV şi al complexului Leul, este, de asemenea patronul societăţii Imperial Development, care vrea să ridice un bloc de 25 de etaje pe Calea Floreşti. El a obţinut în aprilie 2008 o derogare din partea Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca prin care s-a modificat Planul Urbanistic Zonal în privinţa înălţimii, astfel încât să poată construi un bloc de 25 de etaje. După trei ani, el lansează cererea privind autorizaţia de construcţie, însă, Radu Moisin a respins-o în mod repetat.

„Eu nu am vrut să rămân în istorie ca şi Funar care a semnat autorizaţii pentru blocuri din Bună Ziua, blocuri de care nu se mai vede oraşul. Vă solicit concursul pentru o soluţie raţionala adaptată la realităţile anului 2012. Daca dvs veţi considera oportun ca în Cluj să avem un bloc de 25 de etaje e bine. Un astfel de bloc este o ruşine pentru municipiu. Este o solicitare care depaşeşte limitele urbanistice şi pe cele ale bunului simţ”, a afirmat Radu Moisin.

Ulterior, însă, el a ajuns să o semneze.

„Cu 3 zile înainte de alegerile locale, fostul primar Radu Moisin a fost forţat de împrejurări să semneze, în urma presiunilor având în vedere că s-a opus cel puţin de 3 ori înainte proiectului, iar HCL a fost adoptată înainte ca Moisin să fie primar”, susţin reprezentanţii CJ Cluj.

După ce construcţia a fost aprobată, locuitorii de pe Calea Floreşti  au început să trimită diverse sesizări Municipalităţii, ajungând, chiar, să iasă în stradă să protesteze împotriva imobilului. Ei susţineau că nu este respectat spaţiul necesar între blocuri şi că din cauza acestei construcţii imobilele în care locuiesc ei vor deveni vulnerabile.

„Autorizația s-a dat fără respectarea normelor legale privind regimul construcțiilor, care spune că între blocul construit și imobilele existente trebuie să fie o distanță ce reprezintă jumătate din înalțimea imobilului construit. În cazul nostru, blocul de 25 de etaje va avea 80 de metri înălțime, iar până la noi la bloc avem 25 de metri, deci nu 40 de metri cât ar trebui […] În plus, zona este vulnerabilă pentru că terenul e umplutură, nu e pământ stabil, și ar putea afecta structura de rezistență a blocurilor din vecinătate. Am făcut mai multe adrese le Primărie și la Consiliul Județean prin care cerem să oprească investiția și vrem să cerem și în instanță anularea autorizației de construire.” au declarat locuitorii de pe Calea Floreşti.

Consiliul Judeţean al Municipiului Cluj-Napoca a luat în considerare sesizările făcute de către locuitori şi au demarat două deplasări prin intermediul cărora au fost analizate, conform declaraţiilor Sandei Olteanu, „sistematizarea verticală, amenajarea bandă suplimentară şi amenajare bandă de acces din str. Bucium şi Calea Floreşti la imobil multifuncţional – apartamente, hotel, locuinţe, birouri, comerţ şi garaj colectiv, amenajări incintă”

„Sesizările cetăţenilor din zona Calea Floreşti, care nu sunt de acord cu ridicarea blocului de 25 de etaje în zonă au fost verificate la Primărie. Astfel, o comisie sub conducerea arhitectului şef Sanda Olteanu s-a deplasat la Primărie de 2 ori. Raportul este amplu şi cu multe lucruri tehnice”, a afirmat Horea Uioreanu.

Concluziile au fost înaintate Inspectoratului de Stat în Construcţii, Direcţia Regională în Construcţii Nord-Vest. Documentaţiile în baza cărora s-ar fi emis avizul Comisie Tehnice de Amenajare a Teritorului şi Urbanism şi adoptarea HCL, deşi sunt emise şi pentru Planul Urbanistic Zonal, nu au în conţinutul pieselor scrise şi celor desenate decât documentaţia pentru Planul Urbanistic de Detaliu. Astfel, blocul de 25 de etaje a fost declarat ilegal de către Consiuliul Judeţean.

„Avizele sunt nule de drept pentru că nu aveau la baza planul urbanistic zonal”, a menţionat arhitectul şef al Judeţului Cluj şi Direcţia Juridică Sanda Olteanu.

Blocul de 25 de etaje se vroia a fi atât spaţiu pentru213 apartamente, birouri, parcări subterane, dar, şi un hotel.

 

One thought on “Construcţia blocului de 25 de etaje oprită! CJ l-a declarat ILEGAL!

  1. Nimic din Legea nr.50 cu completarile ulterioare din 2009 nu a fost respectat in acest proiect.Este foarte bine ca C.J.Cluj are grija de situatia celor peste 700 suflete care locuiesc in blocurile din zona,deoarece terenul nu este stabil,terenul este o umplutura oprita cu ajutorul zidului de consolidare,ori daca s-ar fi construit acest bloc ramineau pe drumuri toti acesti oameni.Multumim C.J. Cluj si specialistilor care au participat la acest control al autorizatiei si au constatat ilegalitatea pe care si noi locuitorii din zona am sesizat-o.Sesizarile le-am facut atit la primarie cit si la CJ Cluj,dar primaria nici nu a dorit sa comunice cu noi.primarulpe care nu stim cine la ales la Cluj s-a inchios ca intr-o cazemata nu poti ajunge la el in aufienta.Rusinr primarului si celor din prumarie care au eliberat aceasta autorizatie.Multumim d-lui Unioreanu si specialistilor din C.J. Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.