Consumul de substanţe halucinogene în rândul tinerilor trebuie prevenit prin campanii de informare

etnobotaniceConsumul ilicit de substanţe halucinogene de orice fel, în rândul tinerilor, trebuie să fie prevenit prin campanii de informare asupra pericolelor pe care le reprezintă pentru viaţă şi sănătate astfel de compuşi extrem de nocivi, spune directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, Cristiana Ciortea.

“Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului – singura pentru adulţi din Cluj-Napoca – a constatat, la un moment dat, un număr foarte mare de cazuri de tineri care consumaseră substanţe cu efecte halucinogene. Am tras atunci un semnal de alarmă şi am avut discuţii cu mai multe instituţii, inclusiv cu autorităţile locale. S-a decis că este necesară o colaborare interinstituţională, prin care să avem grijă de tinerii noştri. Protocolul de colaborare privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi a substanţelor cu efect psihoactiv, semnat în urmă cu câteva zile, la Prefectura Cluj, între reprezentanţii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, ai administraţiilor judeţeană şi locală şi instituţiilor de învăţământ şi medicale este foarte ambiţios şi cred că va avea succes şi va deveni un model şi pentru alte judeţe din ţară”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul Cristiana Ciortea.

Acesta este de părere că prevenţia este extrem de importantă, pentru că “vânzătorii de vise otrăvite” îşi caută mereu o piaţă de desfacere.

“Noi avem încredere că acest protocol care reuneşte Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, Universitatea “Babeş-Bolyai”, Institutul de Medicină Legală, precum şi unităţi sanitare clujene va da rezultate pe termen lung. După ce magazinele de etnobotanice au fost închise la Cluj-Napoca, numărul tinerilor consumatori de astfel de substanţe a rămas relativ constant, apoi s-a înregistrat o diminuare a numărului lor. Atitudinea hotărâtă a Clujului a avut un rezultat. Dar nu putem spune că nu mai sunt tineri inconştienţi care şi le administrează”, a arătat Cristiana Ciortea.

Efectele imediate ale consumului de halucinogene sunt starea de euforie, ameţeala, dilatarea pupilelor, insomnia şi panica. Dozele mari duc la complicaţii renale, cardiace şi chiar la atac cerebral.

La Cluj-Napoca va fi deschis un Laborator pentru identificarea substanţelor cu efecte psihoactive, care va funcţiona la Facultatea de Chimie a Universităţii “Babeş-Bolyai”. Analize complexe privind aceste aceste substanţe sunt efectuate, în prezent, la Institutul Naţional de Criminalistică din Bucureşti.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top