Contabila infractoare de la ADR-NV s-a întors la furat, deşi avea un copil de trei săptămâni

Arestată pe 3 august, mandatul fiind emis de Tribunalul Cluj la propunerea procurorilor anticorupţie, Cosmina Druţă, contabila care a sustras suma de 1.8 milioane de euro din conturile companiilor unde lucra, Agenţia de Dezvoltare Regioanală Nord Vest (ADR-NV) şi Institutul Regional de Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic Cluj-Napoca (IRCETT ), nu a rezistat decât trei săptămâni în concediu maternal.  Ea s-a întors la serviciu şi a mai făcut un transfer ilegal din conturile ADR-NV în cele ale firmei sale, Vangher SRL.

Cosmina Druţă se află în continuare în arest preventiv, după decizia Curţii de Apel Cluj

Druţă a fost arestată preventiv vineri, 3 august, iar în motivarea instanţei se arată, printre altele, “atitudinea infracţională a  inculpatei nu a fost împiedicată nici de faptul că la începutul lunii ianuarie 2011 (4 ianuarie ) a născut un copil, preferând să revină la serviciu după circa 3 săptămâni pentru a-şi începe activitatea infracţională, prima operaţiune de transfer fiind efectuată pe data de 2.01.2011 din contul SC IRCETT în contul SC VANGHER”.

Cele 1,8 milioane de euro sustrase de la ADR-NV, precum şi de la IRCETT SA, instituţii la care Druţă era contabilă din aprilie 2011, au fost folosite pentru a achiziţiona 35 de apartamente în comuna Floreşti şi un apartament în Cluj-Napoca, pe strada Moţilor. Potrivit declaraţiei de impunere pe anul 2012, depusă la Primăria Floreşti, la data de 10 iulie 2012, pentru stabilirea impozitului pe clădiri, rezultă că în prezent firma Vangher SRL, pe care Druţă o administra şi pe care a cumpărat locuinţele, mai deţine doar două apartamente şi un loc de parcare.

Soţul i-a fost alături în activitatea infracţională desfăşurată

Procurorii DNA Cluj au arătat în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale că prejudiciul cauzat ADR-NV şi IRCETT de către Cosmina Druţă se ridică la suma de 7.667,212 lei, echivalentul a 1,8 milioane de euro. „Inculpata Druţă Cosmina a profitat de calitatea de angajată a ADR Nord -Vest şi S.C. IRCETT S.A., cu drept de a depune instrumente de plată la bancă şi trezorerie, de a ridica extrase de cont şi de a completa ordine de plată, astfel încât, în perioada ianuarie-2011- iulie 2012, cu complicitatea soţului său, Naica Vasile, a falsificat ordine de plată în baza cărora suma totală de 7.667,212 lei (1,8 milioane euro) a fost transferată din contul celor doua instituţii la care inculpata era contabil în contul S.C. VANGHER S.R.L, societate la care inculpata era asociat şi administrator” arată procurorii DNA Cluj.

Femeia, în vârstă de 30 de ani, şi-a recunoscut vinovăţia şi a promis să colaboreze cu organele de anchetă şi să ajute la recuperarea prejudiciului. Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) prezent la recurs a cerut respingerea cererii de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu cea de a nu părăsi ţara în cazul inculpatei Druţă. Totodată, procurorul a arătat că imaginea Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADR-NV) a fost grav prejudiciată de faptele Cosminei Druţă, atât în faţa Uniunii Europene, cât şi în beneficiarilor de fonduri europene din ţară. Mai mult, agenţia a fost pusă în pericol, existând riscul sa fie desfiinţată din cauza situaţiei în care a fost adusă în urma infracţiunilor contabilei.

Adevarul Cluj

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top