Creste prețul gazelor naturale de la 1 octombrie

gazpromPrețul gazelor va fi majorat, de la 1 octombrie, a declarat, joi, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileț, într-o conferință de specialitate.

“Producția de gaz intern din depozite este, la ora actuală, de 95%, față de alți ani, când procentul era de doar 25%. Din acest motiv, ANRE nu va crește mult prețurile finale. La 1 octombrie trebuia, conform calendarului de liberalizare, să creștem prețul cu 3% pentru industrie și cu 2% pentru casnici, dar, pentru că avem gaze interne stocate, creșterea va fi de 2% pentru industrie și de 1% pentru casnici. De la 1 ianuarie 2014, probabil că prețul la gaze va fi la fel”, a afirmat acesta.

Miercuri, șeful ANRE declara că prețul gazelor pentru populație va crește de la 1 octombrie cu cel mult 1%, odată cu bifarea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pieței.

“1 octombrie este următorul termen din calendarul de liberalizare a pieței gazelor. La această dată, prețul gazelor de producție internă este programat să se majoreze cu 2%. În ceea ce privește prețul final pentru consumatorii casnici, având în vedere influența în preț a gazelor de import și creșterea prețului gazelor de producție internă, estimăm o majorare de cel mult 1%”, a spus Havrileț.

România își asigură, în medie, 75% din consumul de gaze din producție internă, iar restul de 25% reprezintă importuri din Rusia. Însă, populația și termocentralele utilizează gaze de import doar în proporție de aproximativ 5%.

Prețul gazelor de import a ajuns în această perioadă la circa 400 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele de producție internă sunt de două ori mai ieftine, a adăugat Havrileț.

La 1 iulie 2013, prețul final al gazelor a crescut cu 8% pentru consumatorii casnici și cu 3% pentru cei industriali.

Următorul pas din calendarul de liberalizare pentru populație este 1 octombrie 2013, urmând ca anul viitor să existe o majorare cumulată de 10%, respectiv 2% la 1 ianuarie 2014, 2% la 1 aprilie, 3% la 1 iulie și încă 3% la 1 octombrie.

În perioada 2015—2018, scumpirea va fi de 12% pe an, în patru etape anuale (la începutul fiecărui trimestru).

Începând cu 1 ianuarie 2019, doar consumatorii vulnerabili vor mai plăti prețuri reglementate, stabilite de ANRE, restul consumatorilor urmând să negocieze prețul direct cu furnizorii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top