Criza gunoaielor din Cluj, rezolvată temporar de Seplecan! O firmă din Bucuresti va investi 2 milioane de euro într-o nouă rampă de colectare și selectare ecologică la Turda!

Președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, a găsit o soluție temporară privind rezolvarea crizei gunoaielor din județ.

Compania Prosal din București va investi 2 milioane de euro într-o nouă rampă temporară ecologică de colectare și sortare care va deservi întreg județul Cluj, care va fi construită pe un teren privat din extravilanul municipiului Turda, având o suprafață amenajabilă de 8700 mp pe 30 de hectare. Noua rampă va rezista până la finalizarea lucrărilor la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID).

“Contribuția CJ Cluj este zero, forul județean nu va cheltui niciun ban în acest proiect. Îi avertizez pe operatori să colecteze selectiv, la această nouă rampă se va respecta legea și voi înființa un Corp de Control care va verifica toate firmele de salubritate care operează în județ pentru a vedea cum se colectează deșeurile. Blocajul s-a făcut pentru că în județul Cluj nu s-a selectat selectiv. Deși oamenii făceau selecții, firmele nu adunau deșeurile pe fracție umedă și uscată”, a anunțat președintele Mihai Seplecan.

Directorul firmei de salubritate Prosal București, Emanuel Romoșan, a declarat că este o tehnologie inovatoare folosită peste tot în Europa.

“Am venit ca un suport la cerinţele dânsului (n.red. Mihai Seplecan) cu o soluţie din punctul meu de vedere costisitoare, dar o soluţie bună pentru situaţia care se găseşte aici în municipiu. Este vorba de o rampă de stocare provizorie a deşeurilor menajere, este vorba de o tehnologie inovatoare care se foloseşte în Europa, este altceva decât o staţie betonată, este altceva decât o staţie care va prelua deşeurile, este o staţie tampon care va prelua o cantitate mai mare decât ceea ce s-a preluat până acuma. Din punctul meu de vedere este un pas bun făcut pentru municipalitate, un pas bun făcut pentru cetăţenii din localitate, este un pas mare făcut pentru operatorii de salubrizare din zonă. Ei întâmpină probleme foarte mari vizavi de transportul deşeurilor în alte localităţi. Este o soluţie bună“, a spus Romoşan.

La rândul său, directorul tehnic al firmei, Ovidiu Mateescu, a prezentat proiectul noii rampe ecologică temporară. “Soluția identificată de noi pentru județul Cluj este o rampă temporară ecologică pentru stocarea deșeurilor municipale. În acest sens am identificat o locație în județul Cluj, în apropierea municipiului Turda, suprafață pe care am achiziționat-o și vrem să o amenajăm în vederea rampei de stocare a deșeurilor municipale.

Vom acoperi întreaga suprafață cu membrană geotextilă, vom monta o stație de tratare a levigatului și o stație de sortare, iar în acest fel vom putea prelua o cantitate însemnată de deșeuri de la operatorii de salubritate. Diferența va fi dusă la un depozit ecologic, dar capacitatea și dotarea acelei locații va putea permite ca deșeurile să poată fi stocate la depozitul ecologic din Cluj.

Echipamentele folosite se practică în țară, sunt folosite în Europa, nu suntem primii care avem o astfel de soluție. La insistențele domnului președinte Mihai Seplecan am analizat zona, investițiile și am decis să ne apucă de treabă aici. Avem achiziționată stația de sortare, membrana și stația de tratare a levigatului. Am discutat și cu operatorii de salubritate din zonă, cunoscutători ai soluției și vrem să fim alături de Consiliul Județean. Această rampă de stocare are o durată de viață foarte scurtă și va funcționa până la punerea în funcție a depozitului ecologic (CMID) după care își va înceta activitatea.

Terenul se află în extravilanul municipiului Turda, iar suprafața pentru care am pregătit amenajarea este de 8.700 mp, pe care sperăm să nu îi umplem foarte repede. Noi avem 30 de hectare acolo. Putem rezista un an de zile cu această nouă rampă, un an de zile putem asigura funcționare acestei rampe temporare.

Noi am luat în calcul același tarif care exista la depozitare înainte de blocaj. Această rampă va deservi tot județul Cluj, iar pețul va fi același ca și înainte de creștere. Valoarea investiției depășește 2 milioane de euro. Vom ieși pe o mică pierdere, dar vom încerca să creștem gradul de valorificare și reciclare. Componente de reciclare a deșeurilor din județul Cluj e o componentă care nu a fost tratată cu seriozitate până în momentul de față.

Este o rampă doar temporară. Stația de sortare poate fi reamplasată și relocată în altă zonă a țării. Nu avem niciun contract cu Consiliul Județean și primăriile din județ, relația va fi doar cu operatorii de salubritate”,a declarat Mateescu.

Seplecan: “Mi-au promis că dacă voi debloca situația deșeurilor, în 2016 voi putea candida pe ce funcție doresc”

“CJ Cluj nu cheltuie niciun ban, ca să fim clar. Seplecan a avut un interes aici să deblocheze situația, am fost de 10 ori la dânșii la firmă și am spus că eu nu plec de aici până nu deblochez situația de la Cluj deoarece am avut o discuție cu domnii Alin Tișe, Daniel Buda și Marius Nicoară, iar dânșii mi-au spus: <dacă deblochezi situația deșeurilor, în 2016 vei putea candida pe orice funcție dorești>. Eu am deblocat situația și aștept să se întoarcă domnul Boc din concediu pentru a putea pune prima tonă de deșeuri acolo”, a precizat Seplecan.

“Din punct de vedere tehnic echipamentele sunt achiziționate, iar în 20 de zile de la eliberarea tuturor documentelor și autorizaților putem fi funcționali”, a mai susținut Mateescu.

“Locuitorii din Turda nu au de ce să se teamă, nu este vorba de o depozitare definitivă, acolo nu va rămâne ceea ce a fost la Pata Rât. La Pata Rât există o autorizație de mediu până în 2020, dar nu s-a colectat selectiv, nu s-a respectat legea, nu s-au dus mai departe acele fracții.

Am vorbit cu mai multe lume, am analizat și eu piața, am vorbit și cu domnul Prigoană, am vorbit și cu cei de la Salprest Rampă, nu am venit să lansez variante de acasă sau să dau vina pe alții care nu și-au făcut treaba. Multe trebuiau să se întâmple în Consiliul Județean și nu s-au întâmplat. Dacă consilierii județeni sunt alături de mine și nu mai încearcă să pună voința politică înainte legii, încet și cu voie bună deblocăm ceea ce a fost blocat, facem și alte proiecte, dar, așa cum am mai spus, Dumnezeu a făcut lumea în 6 zile și în a șaptea s-a odihnit, fac și eu cât pot. Am închis pe fonduri europene cele 6 gropuri unde s-au găsit depozitări ilegale, circa 987.000 mc în plus, fiindcă nu s-a respectat legea. Cineva acolo a încasat bani. Am sesizat organele abilitate ale statului să își facă treaba și să îi găsească pe vinovați”, a mai precizat Seplecan.

Reprezentanții firmei Prosal au anunțat că în 20 de zile noua rampă va fi funcțională, iar prețurile vor fi la fel ca înainte de criza gunoaielor din județ.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading...
Top