Cursurile se tin miercuri in strada! Studentii clujeni protesteaza in centrul orasului pentru alocarea a 6% din PIB pentru educatie

studentiStudenţii din mai multe organizaţii din Cluj au anuntat ca vor protesta miercuri în centrul oraşului pentru a cere alocarea a 6% din PIB pentru educaţie începând cu anul 2014. Aceştia vor pleca din campusurile universitare şi se vor întâlni în Piaţa Unirii, unde vor cere Guvernului României să respecte Legea Educaţiei Naţionale.

Organizaţiile studenţeşti membre ale ANOSR anunţă că pe 13 noiembrie orele se ţin în stradă.

Protestul va începe la ora 15:00 – plecare din Campus Observator – Căminul 2, la ora 16:00 studenţii ajungând şi în Campus Haşdeu – Câminul 14. Totodată, din Campus Mărăşti – Căminul 2B, la ora 16:00 va pleca alt grup, urmând ca cele două să se întâlnească la 17:00 în Piaţa Unirii.

Iniţiatorii protestului sunt Organizaţia Studenţilor din Universitatea Babeş – Bolyai (OSUBB), Organizaţia Studenţilor din Universitatea Tehnică Cluj – Napoca (OSUT), Asociaţia Studenţilor Universităţii de Artă şi Design din Cluj – Napoca (ASUAD), Federaţia Asociaţiilor Studenţeşti din USAMV Cluj – Napoca (FAS- USAMV), Organizaţia Studenţilor Farmacişti (OSF) din UMF, Asociaţia Studenţilor Psihologi din România (ASPR) din UBB, Societatea Studenţilor Europenişti (SSE) din UBB şi Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Business din Cluj-Napoca (ASB) din UBB.

“Nemulţumirile studenţilor pleacă de la faptul că universităţile, în contextul unei subfinanţări constante a educaţiei din România, au fost nevoite să crească o serie de taxe, să comaseze grupe şi facultăţi sau să reducă şi chiar să oprească în unele cazuri investiţiile ce ţin de îmbunătăţirea calităţii sistemului educaţional. Studenţii cer Guvernului României să respecte Legea Educaţiei Naţionale şi să aloce 6% din PIB pentru educaţie, să crească finanţarea de bază a universităţilor până la valoarea ei din 2008, să crească subvenţia cămine-cantine cu 30%, să crească fondul de burse cu destinaţie clară către bursele sociale şi să existe investiţii reale în centrele de consiliere şi orientare în carieră şi o metodologie care să definească normele de funcţionare a acestora”, se arată într-un comunicat al Organizaţiei Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai.

Alături de studenţii din Cluj vor protesta şi studenţii din alte 10 centre universitare importante din ţară – Bucureşti, Timişoara, , Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia, având cu toţii aceeaşi revendicare – alocarea a 6% din PIB pentru educaţie.

Leave a Reply

Top