Cutremur cu magnitudinea de 5.3 în zona Vrancea, resimţit în Capitală şi în judeţele din Sud-Est

Institutul Naţional de Fizică a Pământului (INFP) a revizuit din nou cutremurul produs la ora 1.20 în zona Vrancea, de la 5,4 la o magnitudine de 5,3 pe scara Richter şi o adâncime de 98,9 km.

Potrivit INFP, cutremurul s-a produs la ora 1.20 şi a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter, revizuirea fiind făcută de la 5,4 şi 5,2, valorile anunţate iniţial. Cutremurul s-a produs în zona Vrancea la o adâncime de 98,9 de km şi a fost resimţit în mai multe judeţe din Sud-Est şi în Capitală.

Mihai Diaconescu, fizician al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că seismul produs în noaptea de marţi spre miercuri în Vrancea a fost resimţit în Ucraina, Moldova, Bulgaria şi în vestul Turciei.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă că până la ora transmiterii ştirii nu s-au înregistrat efecte ale cutremurului cu magnitudinea de 5,3, produs în noaptea de marţi spre miercuri, la ora 1.20 în Vrancea.

Potrivit IGSU, până la această oră, nu s-a înregistrat niciun efect al seismului produs în zona Vrancea, la o adâncime de 97 de km.

“De la ora producerii cutremurului, până în acest moment, nu s-au înregistrat efecte. EchipajeleISU continuă monitorizarea eventualelor efecte”, transmit reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

La Bucureşti, ca urmare a cutremurului nu au fost înregistrate apeluri la numărul de urgenţă 112. Un echipaj ISU a fost trimis în zona Centrului Istoric pentru a verifica situaţia, dar “nu au fost raportate probleme la nicio unitate operativă proprie sau la alte imobile”, mai anunţă IGSU.

Totodată, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au precizat că nu au fost înregistrate apeluri pe numărul unic de urgenţă 112 în urma cutremurului cu magnitudine 5,2 pe scara Richter produs în zona seismică Vrancea şi care a fost resimţit puternic în Capitală, dar şi în alte zone şi că un echipaj va fi trimis în zona Centrului Istoric al Capitalei pentru verificări, zona fiind cunoscută pentru clădirile cu risc seismic.

Cel mai puternic cutremur din ultima perioadă a fost înregistrat pe 24 septembrie în Vrancea şi a avut o magnitudine de 5,3 pe scara Richter, după ce iniţial fusese estimată la 6 şi apoi la 5,6. Seismul a fost resimţit atunci în Capitală, dar şi în multe oraşe din ţară.

Iniţial, Institutul american de geofizică (USGS) anunţa că magnitudinea preliminară este de 5,6 grade, iar epicentrul a fost la 8 kilometri vest de localitatea Nereju, situată în judeţul Vrancea.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading...
Top