Datoria colosală a Greciei este imposibil de plătit

Chiar dacă va aplica toate măsurile de austeritate şi chiar dacă economia sa va merge la turaţie maximă, Grecia nu îşi va putea reduce datoria suficient de repede.

grecia

Potrivit unui document confidenţial pe care Fondul Monetar Internaţional l-a trimis parlamentarilor german, nici până în 2030 Atena nu va putea să îşi ducă datoria la 110% din PIB, nivel pe care ar trebui să îl atingă în doar şapte ani.

Unul dintre cele şase documente pe care FMI le-a trimis parlamentarilor germani arată că economia Greciei nu are suficientă tracţiune cât să ducă datoria publică la un nivel sustenabil.

Potrivit documentului, care a fost obţinut de jurnaliştii germani şi analizat de cotidianul britanic The Guardian, chiar şi cu o creştere economică de 4% pe an, datoria va scădea cu doar 50 de procente până în 2022, de la 175% din PIB, cât e în prezent, până la 124% din PIB în 2022.

Este mult peste nivelul de 110% din PIB pe care ar trebui să îl atingă în acel an potrivit înţelegeri parafate în 2012 între guvernul de la Atena şi miniştrii de finanţe ai zonei euro. De altfel, raportul Fondului Monetar Internaţional spune că nici măcar 15 ani nu sunt de ajuns pentru ducerea datoriei la acel nivel. Chiar şi în 2030, guvernul de la Atena ar datora 118% din produsul intern brut.

Leave a Reply

Top