“De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, proiecție de gală la Cinema Florin Piersic

Cel mai așteptat film românesc al momentului, “De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, va avea o proiecție de gală miercuri, 25 februarie, de la ora 19:30, la Cinema Florin Piersic.

de ce eu film procuror cristian panait

La eveniment vor fi prezenţi regizorul Tudor Giurgiu și actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Alin Florea și Ionuț Caras.

“De ce eu?” a avut deja premiera mondială la Festivalul de la Berlin și va rula în cinematografele din România începând cu data de 27 februarie. În Cluj, va putea fi vizionat din 27 februarie la Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Cinema City Iulius Mall și Cinema City Polus.

Filmul este bazat pe cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, și a presiunilor exercitate asupra sa. Devenit un simbol al luptei din interior împotriva unui sistem corupt, Panait a fost subiectul a numeroase articole de presă și dezbateri.

“Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eșecul unei generații din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărțirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot și corupt. În 2002 (anul morții lui Panait), dar și în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofițeri și activiști din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci și poziții importante în politică”, a precizat regizorul Tudor Giurgiu.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top