De la 1 iulie se schimba buletinele. Vezi ce trebuie sa stii!

carte de identitateIncepand cu 1 iulie vom avea noi carti de identitate, care vor respecta normele Uniunii Europene. Acestea vor fi de două feluri: normale şi electronice. Astfel că, mai ai la dispoziţie doar două săptămâni să te decizi pentru ce document optezi. Uite care sunt diferenţele!

Specialiştii din cadrul Ministerului de Interne au declarat că buletinul electronic nu va fi impus. “Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului”, a explicat Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor pentru revista Capital.

Ce date conţine buletinul normal

Cartea de identitate normală va conţine date în format tipărit sau în format inscripţionat prin tehnologie laser, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Printre acestea se vor număra numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, fotografia titularului, C.N.P., adresa de domiciliu”, au explicat specialiştii de la Interne.

Cartea electronică, de tip smart card

Cartea de identitate electronică va fi de tip smart card. Aici se înscriu, în plus, date în format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete”, au precizat specialişti de la Biroul de Evidenţă al MAI.

Amprentele se colectează numai cu acordul expres al solicitantului cărţii electronice de identitate sau, în cazul minorilor, numai cu acordul expres al părinţilor. În cazul cărţii electronice de identitate/rezidenţă, de tip smart card, aceasta conţine, suplimentar, date în format electronic, astfel:

– datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului;

– prenumele părinţilor titularului;
– certificate digitale;
– date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete;

Degetele arătătoare vor fi amprentate

Amprentele vor fi luate de la cele două degete arătătoare. Dacă degetele prezintă răni sau amprentele nu sunt corespunzătoare, se va lua amprenta degetelor mijlocii, inelare sau mari ale solicitantului. În situaţia în care calitatea amprentelor de la aceste degete este necorespunzătoare sau preluarea amprentelor este temporar imposibilă ţi se va elibera o carte de identitate provizorie.

Fotografia şi amprentele se vor include în mediul de stocare electronică a cărţii electronice de identitate şi se stochează în baza de date a Sistemului naţional informatic de evidenţă a persoanelor. După personalizarea cărţii electronice de identitate, datele biometrice stocate în bazele de date de producţie se şterg prin procedură automată.

Buletinul va fi cât un permis de conducere

Atât cartea de identitate, cât şi cartea electronică de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm, informaţiile fiind tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso. Pentru comparaţie, cărţile de identitate care sunt eliberate în prezent sunt format ID-2 (105 x 74 mm.) şi informaţiile sunt tipărite numai pe faţa documentului. De la data punerii în circulaţie a cărţii electronice de identitate, cartea de identitate şi cartea electronică de identitate se eliberează: 8 cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; 8 cu valabilitate de 5 ani, după vârsta de 18 ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top