Deschiderea TIFF 2013 a adunat peste 1600 de oameni în Piaţa Unirii

tiff 2013Deschiderea oficială a celei de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a adunat peste 1600 de oameni dispuşi să înfrunte vremea capricioasă, vineri seara, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, alături de invitaţi de marcă din domeniul cinematografiei internaţionale, precum şi oficialităţi locale.

Ediţia din acest an a fost introdusă de preşedintele festivalului, Tudor Giurgiu, directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, primarul orașului Cluj-Napoca –  Emil Boc, și  Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj. “Mă bucur că am reușit să învingem din nou ploaia și că sunt atâția spectatori aici. Anul acesta, avem o ediție plină, cu 190 de filme din 53 de țări și câteva sute de invitați”, a introdus Tudor Giurgiu gala de deschidere.

Dintre invitaţii care şi-au făcut intrarea pe covorul roșu al galei s-au aflat: Nik Powell, directorul National Film and Television School din Marea Britanie și vice-președinte în consiliul Academiei Europene de Film, directorul de imagine Ed Lachman, regizorii câtorva dintre filmele incluse în selecție – Pablo Berger (Blancanieves),  David Lambert (Hors les Murs),  Denis Côté (Vic et Flo ont vu un ours) – sau Frederic Boyer, directorul Festivalului de la Tribeca ( New York) și membru al juriului competiției.

În cadrul galei de deschidere a fost difuzată, în premieră, primul spot cu Luminița Gheorghiu dintre cele 10 create special de regizorul Cristi Puiu, cel care a creat campania de imagine a ediţiei de anul acesta a TIFF. “Este o campanie mai neobișnuită, pentru că e o ediție aventuroasă. Anul ăsta nu mai facem glumițe, poate și pentru că este un an de criză, când ne confruntăm cu o tăiere de buget destul de serioasă”, a spus directorul artistic  Mihai Chirilov, subliniind faptul că “anul acesta, vedetele TIFF sunt filmele”. Una dintre marile recomandări ale directorului artistic a fost lansarea setului de DVD-uri cu integrala creației lui Lucian Pintilie, vineri, 7 iunie: “Este cadoul pe care TIFF îl face celui mai important cineast român”.

405 voluntari au grijă ca ediția de anul acesta să fie cât mai bine organizată și mai plăcută pentru spectatori și invitați. În efortul organizatorilor de a implica și oameni cu mai multă experiență, pe lângă studenți și liceeni, cel mai matur dintre voluntarii cooptați anul acesta în echipa TIFF are 69 ani.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR). TIFF Sibiu va avea loc între 19 și 23 iunie, iar TIFF București, între 11 și 17 iunie, la Grand Cinema Digiplex Băneasa.

Vasile MANU

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top