Dupa 4 ani, din nou in strada pentru Rosia Montana! Protest vineri seara la Cluj impotriva guvernului Tudose!

Clujenii si-au anuntat intentia de a iesi in strada vineri seara, 1 septembrie, de la ora 19:00, in Piata Unirii, pentru a protesta impotriva Guvernului Tudose si pentru sustinerea sitului protejat UNESCO de la Rosia Montana.

Actiunea vine ca urmare a declaratiei premierului Mihai Tudose care a anuntat ca intentia guvernului este de a retrage candidatura Rosiei Montana la statutul de sit protejat UNESCO.

“Toamna românească” a lui 2013 a început, la Cluj, în 1 septembrie. Au fost demonstraţii de stradă de o amploare cu totul neaşteptată, care au dus destul de rapid nu doar la respingerea proiectului minier al RMGC, ci şi la disensiuni în coaliţia aflată la conducerea României (USL) şi începutul sfârşitului pentru puterea patronată de Ponta.

Toate mişcările cetăţeneşti din România ultimilor 4 ani poartă marca acestui protest. Datorită rezistenţei de la şi din jurul Roşiei Montane, societatea civilă românească a renăscut, românii au învăţat să-şi ceară drepturile şi să penalizeze abuzurile autorităţilor.

În seara de 29 august 2017, premierul Mihai Tudose a anunţat intenţia guvernului actual de a RETRAGE candidatura Roşiei Montane la statutul de sit protejat UNESCO; el a afirmat că demersul de înscriere în patrimoniul mondial a fost opera unor “băieţi deştepţi”, ironizându-l prin comparaţie cu demersul de protejare a unor… libelule.

Aşadar, vineri nu doar că vom avea de sărbătorit 4 ani de la regăsirea-de-sine a conştiinţei civice româneşti, ci şi de reînceput lupta de atunci. Vă invit, prieteni, în Piaţa Unirii, la o discuţie publică urmată de… ce vom decide pe loc”, scrie organizatorul actiunii de protest, activistul Dumitru Cornel Valcu.

Leave a Reply

Top