Elevii clujeni luptă împotriva sedentarismului prin înot! Cine au fost câștigătorii concursului Transylvania College Swimming Cup

Transylvania College, singura școală internațională din Cluj-Napoca și din regiune acreditată de Ministerul Educației și cu statut oficial de Școală Britanică Internațională (BSO-British School Overseas), a organizat la finalul lunii noiembrie cea de-a treia ediție a singurei competiții școlare de natație din țară, un proiect sportiv menit să ofere elevilor o soluție eficientă la una dintre cele mai frecvente afecțiuni – sedentarismul.

transylvania-college-swimming-cup-2

Promovând un stil de viață sănătos prin numeroase proiecte educaționale, Transylvania College a organizat cea de-a treia ediție a competiției Swimming Cup în cadrul căreia cca. 300 elevi clujeni au fost invitați să descopere natația ca soluție la respingerea unui stil de viață sedentar.

În urma concursului interșcolar, Tudor Lungu, elev în clasa a XI-a (Year 12) în cadrul Transylvania College, a obținut cel mai bun timp, reușind să parcurgă înot în mai puțin de 30 de secunde cei 50 metri de bazin. Pe loc secund în categoria de băieți din clasele XI-XII s-au situat Andrei Man, elev al Colegiului Național Pedagogic “Gheorghe Lazăr” și Ovidiu Andrei Moldovan, elev în cadrul Liceulului Greco-Catolic “Inochenție Micu”, timpul de finalizare a probei de natație fiind de 35″21, respectiv 41″97. 

În aceeași categorie de vârstă, dar dedicată fetelor, cel mai bun timp a fost obținut de o elevă din cadrul Colegiului Național Pedagogic “Gheorghe Lazăr”, Iulia Julean finalizând proba în doar 32″47. Clasamentul din această categorie a fost completat de Trif Stella, una dintre elevele Liceului Teoretic Gheorghe Șincai și Mălina Chifor, elevă în cadrul Liceului Teoretic Victor Babeș.

O surpriză plăcută pentru invitați a reprezentat-o categoria clasei pregătitoare, în cadrul căreia cel mai bun timp a fost obținut de Bernat Thomas, elev al Școlii Gimnaziale Elf (1’01″59).  Pe locurile următoare s-au situat Farcas Angelo și Harlisca Alees, cei doi fiind  elevi în clasele pregătitoare din cadrul Școlii Gimnaziale Liviu Rebreanu, respectiv Liceului Teoretic “Onisifor Ghibu”.

“Ne bucurăm să vedem o evoluție a numărului de participanți de la an la an, ediția din 2016 reușind să adune cu 20% mai mulți participanți decât cea precedentă. Acest lucru ne demonstrează că sportul, implicit natația, este o activitate pe placul copiilor și că aceștia pot obține rezultate deosebite dacă sistemul de învățământ le pune la dispoziție o astfel de oportunitate”, a declarat Ruxandra Mercea, director executiv al Transylvania College.

În urma acestui proiect și a feedback-ului primit din partea participanților, organizatorii concursului confirmă continuarea competiției și în 2017, luând în considerare schimbări în ceea ce privește facilitarea modalitatății de înscriere. În acest fel, pentru anul următor, Transylvania College propune ca înscrierea participanților să fie realizată exclusiv de părinți.

“Statisticile de care ne lovim zilnic sunt îngrijorătoare, avem de-a face cu o creştere a gradului de obezitate la copii, orele de sport sunt neglijate, iar elevii se îndepărtează de mişcare. Tocmai de aceea, am rezonat, pentru al treilea an consecutiv, cu proiectul Transylvania College şi am sprijinit această competiţie de nataţie, singura de profil din ţară, de altfel. Sportul crează caractere, modelează personalitatea unui copil şi-l învaţă valori importante, precum spiritul de echipă sau fair-play-ul. Într-un oraş care a dat mari campioni la nataţie şi a trimis sportivi la Jocurile Olimpice, cred că astfel de competiţii trebuie sprijinite pentru că, în timp, îi putem descoperi, tot aici, pe viitorii Ana Dascăl sau Robert Glinţă”, a declarat Voicu Oprean, CEO al AROBS Transilvania Software și sponsor al competiției.

Pe lângă sprijinul oferit de Arobs, competiția Transylvania College Swimming Cup a mai fost susținută și de Tecknoworks și Grădinița Ary, fiind un proiect finanțat de Consiliul Local Cluj-Napoca.

Transylvania College încurajează un stil de viață sănătos în rândul comunității de elevi clujeni și prin alte proiecte educaționale, precum Healthy Lifestyle Week, activitate de educație nutrițională premiată recent de către Fundația Auchan pentru Tineri ca fiind cel mai reușit proiect de implicare socială din România din acest an.  

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top