Fabrica CLUJANA a intrat oficial în insolvenţă! Cine va fi administrator judiciar?

Tribunalul Specializat Cluj (TSC) a deschis procedura de insolvenţă pentru societatea Clujana SA, la cererea fabricii de încălţăminte, numind un administrator judiciar provizoriu.

Reamintim că în 19 decembrie anul trecut, cunoscuta fabrică de încălţăminte a depus cerere de intrare în procedura de insolvenţă la TSC.

CLUJANA a acumulat datorii de peste 13 milioane de lei.

Fabrica are însă semne de revenire, după ce anul trecut a intrat pe profit, cu un câștig de 213.000 de lei, la afaceri nete de 9,9 milioane. În 2015, a avut un rezultat negativ de 3,2 milioane de lei la afaceri similare, de 9,6 milioane.  Următorul termen în acest dosar a fost fixat pentru 21 februarie.

Cine va fi noul administrator judiciar?

CITR a fost desemnată de către Tribunalul Specializat Cluj drept administrator judiciar al producătorului de încălțăminte S.C. CLUJANA SA.

Procedura a fost deschisă ca urmare a cererii companiei, cu intenția reorganizării activității și pentru identificarea de soluții pentru plata datoriilor sale. CITR a fost numită administrator judiciar la cererea creditorilor, iar compania Clujana își va continua activitatea curentă sub supravegherea CITR.

“Importanța acestui brand românesc cu o tradiție de peste 100 de ani ne responsabilizează. Istoria brandului, experiența de peste 12 ani a CITR în proiecte proiecte complexe, precum și intenția exprimată deja de conducerea companiei Clujana de a se reorganiza sunt elemente care dau încredere în șansele de depășire a acestui moment. În perioada următoare echipa noastră va analiza cauzele pentru care compania a ajuns în stare de insolvență precum și toate creanțele ce vor fi solicitate de creditori, tabelul preliminar urmând a fi comunicat în data de 26 martie 2018. Suntem încrezători că vom face o echipă bună alături de conducerea companiei și împreună cu creditorii vom identifica, în mod transparent, cele mai bune soluții pentru salvarea brandului Clujana”, a declarat Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR, parte a CITR Group.

Producătorul de încălţăminte Clujana SA are 378 de angajaţi, societatea fiind deţinută de Consiliul Judeţean Cluj, care are peste 93% din acţiunile societăţii, restul aparţinând unei asociaţii a angajaţilor şi SIF Oltenia.

Fabrica a fost înfiinţată în anul 1911 la Cluj-Napoca de familia Renner, sub denumirea de Fabrica de Piele “Fraţii Renner & Co”. După primul război mondial, a devenit societate pe acţiuni şi şi-a schimbat numele în “Dermata”, devenind în timp cea mai mare fabrică de încălţăminte din România.

În 1948 a fost confiscată de regimul comunist, fiind redenumită “Fabrica de încălţăminte Janos Herbak”, apoi “Fabrica de Pielărie şi Încălţăminte Cluj”, iar în final “Clujana”. Înainte de 1989, Clujana a fost cel mai mare producător de încălţăminte din România, majoritatea producţiei fiind destinată exportului.

După Revoluţie, fabrica a funcţionat până în anul 1999 când a intrat în faliment şi a fost închisă, 5.000 de angajaţi fiind concediaţi. Producţia a fost reluată în 2005 după intervenţia Consiliului Judeţean Cluj care a preluat pachetul majoritar de acţiuni de la fosta Autoritate pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS).

Leave a Reply

Loading...
Top