Filmul „America, venim”, primul lungmetraj al lui Răzvan Săvescu. „E grav, 70% din România nu are săli de cinema”

Cinema „Florin Piersic” a găzduit, miercuri seara, avanpremiera primului film de lungmetraj al lui Răzvan Săvescu, producătorul unor seriale TV de mare succes: Clanul Popestilor (Antena 1), Lori și Dan (TVR 1), La Bloc (Pro TV), La servici (Pro TV), Gașca (Kanal D), Nimeni nu-i perfect (Prima TV) sau al filmului de televiziune O zi președinte (Pro TV).

„America, venim” (2014) este cel mai nou film apărut sub egida Libra Film Production, regizat de Răzvan Săvescu si Oana Ioachim, productia fiind realizata de Tudor Giurgiu si Bogdan Crăciun. Distributia filmului e formată din actorii Mihai Călin, Adrian Văncică, Gheorghe Ifrim, Ion Sapdaru, Tania Popa, Ioana Blaj, Alexandru Bindea, Oana Ioachim, dar şi celebra actriță de origine croată, Mira Furlan.

Prezent la Cluj alaturi de actorul Alexandru Bindea, regizorul Razvan Savescu s-a declarat impresionat de reactia publicului in timpul filmului si a spus ca la Cluj exista un alt grad educatie a spectatorilor. „Și eu am fost actor prin anii 90, am umblat prin turnee și multe momente pe care le-ați văzut în film sunt trăite de mine, chiar și momentul cu negresa, nu mi-e rușine s-o spun. Am numai cuvinte de laudă, se vede că sunteți un public educat și cred eu că și TIFF-ul de ani de zile a ridicat nivelul de privire a unui film. Sunt la a şasea sau a şaptea vizionare şi public ca dumneavoastră nu am întâlnit. Aţi reacţionat senzaţional şi se vede ca oraşul este mai aproape de vest, că oraşul vede filme. Sunt foarte bucuros să mă aflu la Cluj”, a precizat Savescu, fiind completat si de actorul Alexandru Bindea, care a remarcat ca „v-ati prins la toate poantele ca si cand n-ati fi ardeleni”.

„E o lume fantastică a diasporei române, pe care eu nu o cunoșteam, dar doi ani la rând am fost acolo și am început să o cunoscut mai bine”, a precizat Săvescu.

Producția și filmarea în America, unde ai nevoie de mai multe aprobări, s-a făcut cu „tupeu românesc”.

„Oricând m-aș mai întoarce să filmez la New York, e o lume închisă, dar e și o lume open mind. Cerșetorul din Time Square cu care am filmat o secvență nu era actor, l-am găsit pe Broadway, un etiopian care cerșește de 30 ani. I-am dat 30 de dolari să apară în film. În decembrie vom merge cu acest film la New York, la festivalul filmului românesc și evident că am să-l invit și pe acesta”, a povestit Săvescu.

Întrebat despre bugetul filmului, Săvescu a precizat că bugetul a fost încă stabilit. „Bugetul înseamnă marketing, mă chinui foarte tare împreună cu Tudor să încercăm pe toate canalele să ajungem la toată lumea. Rugămintea mea este dacă v-a plăcut filmul poate scrieți ceva de bine pe Facebook, pe bloguri sau să mai invitați măcar zece oameni. Este o luptă a mea, lucrez demult în televiziune, știu ce înseamnă rating, știu ce înseamnă a aduce lume în sală și e din ce în ce mai greu. La voi în Cluj e ușor, aveți zeci de săli, una mai frumoasă că alta. Gândiți-vă că 70% din țara asta nu are săli de cinema. Și dacă te duci să îi dai un film unui om, el preferă să bea două beri la colțul străzii decât să plătească 5 lei pe un bilet. E grav. În timp ce în Cehia, care sunt 8 milioane, au scos acum rețeaua lor națională de cinema-uri la vânzare cu 800 de milioane. Noi românii nu am fost în stare să vindem nici petrolul pe un miliard. Restul României e praf, e greu să ajungi să îl convingi pe om și 5 lei să dea, pentru că nu are cultură, nu are cinema în oraș. Nu vă vine să credeți la ce nivel de subcultură sunt multe orașe. Și îl susțin pe Tudor Giurgiu și campania Salvați Marele Ecran”, a declarat Săvescu.

Despre film

Filmul urmareste peripetiile prin America ale unei trupe de teatru din provincie. Cinci actori, împreună cu directorul teatrului, traversează oceanul pentru a susține un spectacol la New York, la invitația consulatului român. Odata ajunsi la New York, actorii intalnesc un impresar local, tot roman, stabilit de mai multi ani in SUA, cu care hotărăsc, pentru câțiva bani în plus, să inceapa o colaborare care implica sustinerea de spectacole la comunitățile de români din diaspora americană. Visul american pe care il traiesc îi pune în fața unor situații greu de imaginat, pline de haz românesc si replici savuroase.

Filmul „America, venim” va rula in cinematografele din Cluj-Napoca incepand cu 19 septembrie, in Cinema City Iulius Mall, Cinema City Polus Center și Cinema Florin Piersic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.