FMI: Grecia are nevoie de împrumuturi de cel puțin 90 de miliarde de euro

Grecia are nevoie de un împrumut de circa 90 de miliarde de euro prin planul de asistență financiară, estimează Fondul Monetar Internațional, afirmă surse europene citate de Handelsblatt, potrivit Mediafax.

greece crisis

Experții europeni au stabilit că Grecia are nevoie de 86 de miliarde de euro în cadrul celui de-al treilea plan de asistență financiară.

Grecia este pe cale să finalizeze proiectul de acord pe tema noului plan de asistență financiară și ar putea primi până pe 20 august un împrumut-cheie. Atena negociază cu Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional un nou plan de asistență financiară, în valoare de cel puțin 86 de miliarde de euro.

Cele doua parti ar trebui sa ajunga cel tarziu pe 20 august la un compromis privind noul plan de asistenta financiara, pentru a permite Guvernului de la Atena sa ramburseze Bancii Centrale Europene 3,5 miliarde de euro pentru obligatiuni care vor expira.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

Leave a Reply

Top