Fostul cinematograf Favorit a fost cumparat! Cine sunt noii proprietari si ce planuri au

Sala unde functiona in urma cu cativa ani unul dintre cele mai vechi cinematografe din Cluj-Napoca, Favorit, aflat in incinta Palatului Urania, de pe strada Horea nr. 4, a fost cumparata de doi tineri intreprinzatori. Acestia vor sa includa fostul cinematograf in circuitul cultural al orasului, relateaza clujulcultural.ro.

cinema favorit
foto clujulcultural.ro

Noii proprietari sunt Vlad Căpuşan, alpinist renumit, cu stagii montane pe munţi himalayeni şi Lucian Vale. Cei doi au achizitionat spatiul in care a functionat cinematograful, iar o mica parte din el, unde se afla fosta casierie, apartine municipalitatii clujene, dar e despartit.

Cinema Favorit a fost abandonat dupa un proces de retrocedare, dupa 1989, care a fost castigat de o pensionara emigrata in Germania si vandut de curand celor doi alpinisti clujeni.

“Noi vrem să îl punem înapoi, în circuitul cultural. Ne dorim parteneri pentru că trebuie amenajare serioasă şi nu dispunem de fondurile necesare. Suntem deschişi la parteneriate şi la orice propunere serioasă. Nu vrem să vindem spaţiul unui retalier sau oricui de acest gen. Vrem să rămână în zona evenimentelor culturale. Vrem acces şi din spaţiul pe care primăria îl deţine, pe acolo se urcă la loje. Am scris primăriei, aşteptăm răspuns. Oricum aici, ţinând cont de istoria locului tot cultură trebuie să se facă. Avem nevoie însă de o infuzie de capital”, a spus Valea pentru sursa mentionata

Cei doi tineri au infiintat Centrala de Escalada, in aceeasi cladire (str. Horea nr. 8), unde au amenajat un loc de escalada, un bar si o locatie inedita unde se organizeaza o serie de traininguri pentru pasionatii de căţărat si diverse evenimente culturale.

Cinema Favorit este primul cinematograf care a gazduit primele filme mute aparute in Cluj-Napoca, in perioada 1913-1920. A fost redenumit de comunisti in 1964 “Cinema 23 August”, in amintirea zilei de 1944 cand Romania a inceput razboiul anti-german. Dupa 1989 a revenit la denumirea de “Cinema Favorit”.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top