FOTO: Un clujean i-a încălţat pe olimpicii României

Clujeanul Istvan Cîmpan, designer de meserie, a creat pantofii pentru ţinuta oficială a sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Londra 2012.

Oare cât poate fi de greu de desenat nişte pantofi? Nu foarte greu, ne spun creatorii, însă detaliile sunt cele mai importante. Lotul olimpic român prezent la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 a fost încălţat cu pantofi casual-sport, de culoare gri, creaţi de Istvan Cîmpan, un clujean de 36 de ani. Designerul se poate mândri cu linii celebre de încălţăminte şi îmbrăcăminte prezente pe podiumurile internaţionale şi prietenia sa cu Oláh Gyárfás, designerul care trebuia să dea noua ţinută oficială a lotului olimpic la JO Londra 2012, i-a dus pantofii creaţi de el pe stadioanele din Londra.

„Pe Oláh Gyárfás îl ştiam de la diverse evenimente şi prezentări de modă. Urmăm amândoi cam aceleaşi linii, cu alte cuvinte suntem pe aceeaşi lungime de undă, de aceea, dialogul cu el a fost lejer”, mărturiseşte Istvan Cîmpan.
Iar propunerea lui Oláh Gyárfás a fost bine-venită pentru clujeanul ale cărui creaţii au fost admirate pe catwalkul de la Paris, la prestigiosul Institut Francez de Modă.

Creativitatea şi fascinaţia pentru culori sunt două lucruri care-l caracterizează

Nu refuză nicio colaborare care i-ar pune în valoare munca. Aşa s-a întâmplat cu proiectul pe care îl are acum cu Cristina Gagiu, un artist freelancer din Cluj-Napoca, care are un atelier în aceeaşi clădire cu el, la Fabrica de Pensule. Istvan face pantofii, iar Cristina îi pictează.

Creativitatea lui depăşeşte tradiţionalul, iar mărturie stau hainele şi încălţămintea noncoformiste pe care, dacă le-ai purta, ar atrage toate privirile pe stradă. Se joacă cu liniile în vestimentaţie, a creat sacouri cu branhii şi nasturi care au formă de colţi ce te duc cu gândul la rechini gata de atac. Este fascinat de culori pe care le „aruncă” din belşug pe creaţiile sale, se joacă cu imaginile, croiurile şi cu tot ce materialul din piele suportă.

Pantofi cu poveşti şi tradiţii

Proiectul cu Cristina Gagiu, gândit în urmă cu ceva vreme, dar materializat abia anul acesta, poate fi descris simplu prin rezultatul concret al muncii lor: pantofi veseli, prietenoşi, în care culorile abundă mai ceva ca într-un curcubeu şi în care oraşul e un organism viu, colorat, care respiră şi care este, fără niciun dubiu, la picioarele celui ce îi poartă.

În urmă cu câţiva ani, Cristina Gagiu a pictat un oraş care se topeşte de căldură pe un vas de lut creat de mâna ei. Apoi şi-a colorat şi geanta şi nu s-a oprit aici. I-a pictat fetiţei sale, Alma, pantofiorii care mereu şi-i julea.

“Şi atunci era cald ca şi acum. Istvan mi-a propus să colaborăm şi am fost de acord. Mi-am cumpărat cele mai subţiri pensule din oraş şi am pictat pantofii ca şi cum aş fi scris. Am desenat un cer înnorat care se topeşte de căldură deasupra clădirilor Clujului. Imaginea îţi oferă perspectiva unei furnici. Ar fi interesant să ai pe pantofi cele mai frumoase clădiri din lume, nu?”,  mărturiseşte Cristina Gagiu. Ea crede că a venit vremea ca pantoful să aleagă omul care să-l poarte.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top