Gazprom a semnat un contract consistent pentru export în China

gazpromGrupul Gazprom a încheiat un acord cu grupul chinez CNPC pentru livrarea de gaze naturale către China, vizând livrări de 38 miliarde metri cubi pe an, volum care este echivalent cu un sfert din gazul exportat anual în Europa de cel mai mare producător de gaze din Rusia.

După mai mulţi ani de negocieri, ruşii şi chinezii au semnat joi, la Sankt Petersburg, unde are loc summit-ul anual al G20, un acord preliminar care defineşte condiţiile de bază ale cooperării în domeniul gazelor. Cele două părţi nu s-au înţeles încă în ceea ce priveşte preţul.

Acţiunile Gazprom au crescut cu 6% în urma anunţului.

Gazprom ar trebui să construiască un nou gazoduct pentru a începe livrările către China, investiţie estimată la 38 miliarde de dolari.

Gazprom încearcă să-şi diversifice baza de clienţi pentru gazele exportate şi, totodată, să nu piardă oportunitatea de a stabili cu orientul îndepătat o relaţie de lungă durată, stabilă şi profitabilă, în contextul presiunilor pe care le resimte din Europa. Grupul rus Novatek a fost prima companie care a încheiat contracte de furnizare a gazelor în China, vizând livrarea de gaz natural lichefiat de la terminale încă inexistente. Novatek a intensificat lobby-ul pe lângă Kremlin în încercarea de a restrânge monopolul Gazprom asupra exportului e gaze.

Acordul anunţat joi de Gazprom a fost semnat de şefii celor două companii de stat în prezenţa preşedinţilor Vladimir Putin şi Xi Jinping. Înţelegerea stabileşte volumul de gaze, termenul de începere a livrărilor, sistemul de plată şi ate chestiuni, se arată într-un comunicat al Gazprom, care nu a oferit alte detalii.

Leave a Reply

Loading...
Top