Germanii de la Henschel GmbH vor oferi peste 100 de locuri de muncă în parcul Tetarom III din Jucu! Investiție de 10 milioane de euro

Marți, 7 iulie 2015, la sediul Consiliului Județean Cluj s-a semnat contractul cu societatea germană  Henschel GmbH, companie cu o vechime de 200 de ani, care va deschide la Cluj o fabrică de elemente mecanice de transmisie pentru mașinile pe șine (tramvai, tren sau metro, în parcul industrial Tetarom III din comuna Jucu, urmând să asigure peste 100 de locuri de muncă.

matthias henke, mihai seplecan si vakar istvan - semnare contract Henschel GmbH

Președintele CJ Cluj, Mihai Seplecan, a început conferința de presă de astăzi prin a-i mulțumi patronului Henschel Gmbh, Matthias Thomas Henke, și echipei sale, pentru că au ales să investească în județul Cluj, în parcul Tetarom III din comuna Jucu. “Mă bucur din tot sufletul pentru că am reușit să atragem asemenea investiție la Cluj și îi asigur că au tot sprijinul nostru, al conducerii Consiliului Județean și al Tetarom în tot ceea ce vor face dânșii aici. Le mulțumim frumos că au ales județul Cluj. Este vorba de o investiţie în valoare de peste 10 milioane de euro, pentru început, şi care va crea, de asemenea, minim 100 de locuri de muncă.”, a spus Seplecan.

Matthias Henke, unic asociat al companiei, a explicat motivele pentru care Henschel GmbH a ales să investească în Cluj și le-a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în proiect, precizând că meritul principal îl are liberalul Mihai Seplecan, care a susținut venirea Henschel în Cluj încă de când era consilier județean. “Doresc să mulțumesc tuturor celor care au participat la realizarea acestui proiect și în primul rând doresc să mulțumesc președintelui CJ Cluj, Mihai Seplecan, pentru sprijinul dânsului, încă din vremea când dânsul era consilier județean. Doresc să mulțumesc cu acest prilej și echipei de la Tetarom, nominal domnului Dr. Găvrea, domnului Fodor, pentru negocierile și sprijinul dânșilor profesional și pentru toate informațiile foarte necesare pentru noi. De asemenea, îi mulțumesc domnului prefect Gheorghe Vușcan, precum și primarului Emil Boc pentru sprijinul acordat și pentru consilierea dânșilor în luarea acestor decizii. De asemenea, mulțumesc și Universității Tehnice Cluj-Napoca, domnului prorector Popa, doamnei prodecan de la Facultatea de Construcții de Mașini pentru modul cum ne-am primit și informațiile pe care ni le-au oferit. Toți cei care au participat la semnarea acestui contract știu ce înseamnă nopțile albe, munca foarte intensivă, iar din acest motiv doresc să mulțumesc și firmei de avocatură, nominal domnului Mihai Bejenaru, precum și notarului nostru, domnului Ionuț Bolduț.

Am fost întrebați din diferite părți de ce am luat această decizie, de ce am decis să vin spre România, mai ales spre Cluj. Am analizat câteva locații din țări est-europene, printre care mai multe locații din România, iar decizia pentru Cluj, Tetarom III, a fost luată pe baza trei argumente principale. Primul motiv a fost susținerea foarte bună pe care am primit-o din partea autorităților locale și politice, precum și a conducerii de la Tetarom. Îl cunosc pe domnul președinte Mihai Seplecan încă de pe vremea când era consilier județean și încă de atunci se implica personal pentru venirea noastră la Cluj. Îl admir personal și am toată stima față de imensa sa forță de muncă, lucrând fără oprire pentru Cluj, pentru locuitori și pentru interesele acestui oraș. Această calitate a dânsului o admir în mod deosebit și mă motivează personal să investesc în Cluj.

Al doilea motiv este posibilitatea de a dezvolta și a concretiza tehnologiile noastre împreună cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. Am prilejul de a recurge la o mare rezervă de ingineri, temeinic pregătiți, pentru a putea dezvolta împreună proiectele noastre complexe. Vizitele și întâlnirile anterioare cu Universitatea îmi confirmă opinia personală a unui parteneriat eficient între universitate și Henschel.

Al treilea motiv sunt fondurile din partea statului român și ale Uniunii Europene care sunt oferite pentru o investiție precum a noastră, prin programele respective de finanțare. Branșa elementelor mecanice de transmisie este o industrie care are nevoie de o susținere financiară intensivă, cele tehnologice fiind foarte solicitante în comparație cu alte industrii. În prezenta criză din Europa observăm că Germania poate ține spatele acestei situații tocmai datorită unei baze industriale foarte bine dezvoltate, aici se face dovada că statul român pune accentul corect pentru un viitor stabil. Să profităm împreună de intențiile noastre comune”, a declarat directorul Henschel GmBH, Matthias Henke.

La finalul conferinței de presă a fost semnat contractul de colaborare între reprezentați ai Consiliului Județean, ai companiei Henschel și ai Tetarom, apoi s-a ciocnit o cupă de șampanie.

matthias henke, mihai seplecan si vakar istvan - semnare contract Henschel GmbH3

matthias henke, mihai seplecan si vakar istvan - semnare contract Henschel GmbH2

Compania Henschel a fost fondată în Kassel, Germania, în anul 1810 iar activitatea de producţie a cutiilor de viteze a început în anul 1918, în paralel cu producţia de automobile Henschel. Henschel Power Transmmition a început să producă elemente de transmisie, cutii de viteze, cutii de viteze pentru motoare diesel şi alte piese necesare pentru cutiile de viteze ale propriilor camioane şi autobuze. În Germania anilor 1960, când a început dezvoltarea autocamioanelor diesel şi locomotivele electrice reprezentau viitorul transportului feroviar, Henschel a dezvoltat şi a produs axe şi cutii de viteze pentru diferite modele de locomotive şi tramvaie, eforturile companiei fiind legate de progresul tehnologiei feroviare.

Compania germană va asigura peste 100 de locuri de muncă în comuna Jucu, parcul Tetarom III, urmând să producă elemente de transmisie și cutii de viteze pentru tramvaie, locomotive, camioane și garnituri de metrou, fiind interesaţi de inginerie mecanică şi mecatronică, precum şi de ingineria materialelor.

Directorul Henschel RO SRL, societate înființată deja la Cluj, va fi Rudy Thema, iar Hannelore Ileşan va fi consilier de investiții pentru România.

Terenul pe care va fi construită fabrica Henschel GmbH din Tetarom III va avea 3,6 hectare, fiind închiriat pe o durată de 40 ani. Contractul cu Henschel RO S.R.L a fost asumat de plenul Consiliului Judeţean Cluj în şedinţa extraordinară din data de 7 iulie 2015.

În prezent Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu are ca şi clienţi companii precum De’Longhi SRL, Robert Bosch SRL, Transcarpatica SA, Karl Heinz Dietrich International Exped SRL, Imperial SRL, Star Storage SRL și Contrast Import Export SRL, cu un număr total de cca. 2 100 de angajaţi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top