Hamlet dă startul stagiunii 2012-2013 a Teatrului Naţional Cluj!

Stagiunea 2012-2013 a Teatrului Naţional Cluj-Napoca îşi va da startul în septembrie cu una dintre cele mai cunoscute piese din dramaturgia mondială: Hamlet. Aşadar, clujenii se vor putea delecta, în data de 16 septembrie, cu premiera capodoperei lui Shakespeare în regia lui Roberto Bacci, director artistic și fondator al Fondazione Pontedera Teatro din Italia.

Roberto Bacci a lucrat la numeroase proiecte teatrale, atât în Italia, cât și în alte țări, alături de artiști de renume ca Peter Brook, Anatoli Vasiliev, Raul Ruiz, Sanjukta Panigrahi, Julian Beck, Jerzy Grotowski și Judith Malina. Între anii 1978 si 1987 a fost directorul artistic al Festivalului Internațional de Teatru din Santarcangelo di Romagna, iar din 1990 până în 1998 a condus Festivalurile Internaționale Volterra Teatro și Passaggio a Pontedera, acesta din urmă fiinf cunoscut, începând cu anul 2000, ca Generazioni. În 16 septembrie, de la ora 19, clujenii se vor  putea bucura de ocazia de a-l cunoaşte pe celebrul regizor şi, cel mai important, de a-i cunoaşte talentul pentru care a devenit celebru. Rolul titular în această punere în scenă a lui Hamlet va fi jucat de Cristian Grosu, în timp ce din distribuţie mai fac parte Cătălin Codreanu, Eva Crişan, Cătălin Herlo, Radu Lărgeanu, Miron Maxim şi Irina Wintze.

Surprizele TNC-ului nu se opresc, însă, aici. O altă premieră de excepţie ce va avea loc în luna septembrie este spectacolul Idiotul, o dramatizare de Anna Stigsgaard şi Ştefana Pop-Curşeu după piesa lui F.M. Dostoievski. Anna Stigsgaard este un regizor de teatru din Danemarca, dar, s-a individualizat şi ca muzician, actor și traducător. Ea a regizat spectacole în Portugalia, Italia, Brazilia și Danemarca. Pasionată de inovaţia în dramaturgie, Anna s-a axat atât pe forme tradiţionale de teatru, cât şi pe spectacole de teatru de stradă şi performance-uri site specific.  Performance-ul site specific reprezintă un gen de spectacol care folosește spații special adaptate pentru montare, în locul unei săli clasice de teatru, integrând dramaturgic spațiul. Din distribuţia piesei Idiotul vor face parte actorii Cristian Rigman, Ionuţ Caras, Ramona Dumitrean, Miriam Cuibus, Anca Hanu, Romina Merei, Petre Băcioiu, Matei Rotaru şi Silvius Iorga. Premiera va avea loc în data de 29 septembrie, de la ora 19.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top