Iain Smith, producătorul filmului MadMax, invitat la TIFF Lounge. „Iubesc magia de a fi într-un cinema”

Unul dintre cei ma importanți oameni din industria cinematografiei mondiale, producătorul scoțian Iain Smith al blockbuster-ului „MadMax: The Fury Road”, invitat special al Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), a venit sâmbătă, 4 iunie, la TIFF Lounge pentru a împărtăși cu cei prezenți câteva dintre culisele realizării filmului, precum și anumite aspecte despre finanțarea unui film în industria cinematografică.

Iain Smith la TIFF 2016

Jovial și degajat, Iain Smith a vorbit și despre Transilvania, zonă de care s-a îndrăgostit și a declarat, mai în glumă mai în serios, că nu exclude să realizeze în viitor un film în această zonă.

„Este o plăcere să fii în România, mă bucur foarte mult că sunt aici”, a susținut Smith.

Întrebat ce alege între mai multă libertate și mai mulți bani pentru realizarea unui film, producătorul a declarat că ar alege amândouă dacă ar putea. „Pentru mine sunt două tipuri de filme, bune și proaste. Am făcut două filme care au fost teribile, filme mici, cu bugete reduse, care au fost un complet dezastru, dar este adevărat că înveți mai multe din greșeli”, a susținut Iain Smith.

„Cea mai importantă parte pentru un producător este să fie foarte răbdător și să învețe să își controleze furia și nervii. Un producător bun trebuie să înțeleagă regizorul și scenariul”, a susținut acesta.

Cum s-a îndrăgostit de Transilvania?

„Prima dată când am ajuns în Transilvania a fost când m-am îmbătat cu niște prieteni maghiari la Budapesta, care mi-au povestit mai multe despre această zonă, după care am hotărât să vin aici. Șoferul care m-a adus din Ungaria m-a întrebat ce caut aici, că România e o țară periculoasă și aici nu e Ungaria, dar i-am zis că vreau să vizitez Transilvania. Aș fi foarte fericit să revin în România.

Am cunoscut Transilvania așa cum o știe toată lumea, după legenda Dracula, dar eu am început să înțeleg mai mult despre ea și să îi cunosc mai mult istoria”.

Iain Smith a vorbit și despre următorul proiect al său

„Lucrez la patru filme, iar următorul  cred că va fi cu Barbara Streisard și filmările ar putea începe în octombrie”, a susținut producătorul.

Iain Smith la TIFF Lounge

Producătorul filmului MadMax – The Fury Road a declarat că editorul rămâne cel mai important om din echipa unui film. „Editorul este unul ditnre cei mai importanți oameni din echipa unui film, el trebuie să fie foarte superior. Un bun editor va ajuta regizorul și întreaga echipă să treacă peste momentele dificile”.

„Mama mea, care a fost o actriță comunistă, a fost cea m-a susținut foarte mult în carieră și m-a încurajat. Eu nu sunt un geniu, nu fac miracole, dar sunt un muncitor. Ideile și subiectele de film mi le iau din mai multe surse, unele îmi aparțin și altele le iau de la alți prieteni regizori, editori sau producători”.

Despre realizarea filmului „7 ani în Tibet”, Smith a evocat câteva amintiri care i-au rămas întipărite în minte despre Dalai Lama.

„Am început să fac 7 ani în Tibet cu aproximativ 7 ani înainte de a începe filmările, am investit foarte mulți bani și energie în crearea lui. Îmi aduc aminte că am fost de câteva ori în vizită la Dalai Lama, care mi-a spus că filmul ăsta trebuie să apară”.

„Iubesc magia de a fi într-un cinema. De multe ori, alături de prieteni, am încercat să îmi recreez filmele cu prietenii mei, prin parcuri, fără o cameră, doar așa, simplu”.   

„Eu călătoresc foarte mult în toată lumea, iar dacă nu o fac mă simt inconfortabil și simt că ceva nu este în regulă. Îmi place să cunosc oameni, momentam îmi place China. Încerc să înțeleg cum gândesc chinezii și ce fel de povești au. Ați auzit de filmul Monster Hunt, cel mai de succes din China. Am încercat să îl urmăresc de câteva ori și nu am reușit să trec de primele 20 de minute. E un film fascinant pentru mine și fabulos”, a declarat Smith.

Iain Smith a povestit cu umor și foarte degajat despre finanțarea filmelor, menționând că „acest subiect este unul delicat, e întotdeauna dificil de finanțat un film”. Producătorul a dat și câteva exemple de idei pentru viitoare filme.

Născut în Glasgow, Scoția, Iain Smith (n. 1949) a absolvit London Film School și a colaborat de-a lungul anilor cu marile studiouri de la Hollywood – Warner Bros., Universal Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox, Miramax – și cu regizori precum Ridley Scott, Oliver Stone, George Miller, Darren Aronofsky, Stephen Frears, Luc Besson, Roland Joffe. În 2005 a fost recompensat cu Premiul BAFTA pentru Outstanding Achievement in Film, în 2008 a fost decorat cu Ordinul de Ofițer al Imperiului Britanic, iar trei ani mai târziu a fost numit la conducerea British Film Commission.

Deține compania Applecross Productions încă din 1987 și a fost producător, co-producător sau producător executiv pentru zeci de filme, de la Hearts of Fire, cu Bob Dylan, și Mary Reilly (r. Stephen Frears), cu Julia Roberts și John Malkovich, la producții cu bugete mari de la Hollywood ca Mad Max: Drumul Furiei (r. George Miller), cu Tom Hardy și Charlize Theron, Wanted (r. Timur Bekmambetov), cu Angelina Jolie, Fântâna (r. Darren Aronofsky), în care protogoniști sunt Hugh Jackman și Rachel Weisz, Copiii tatălui (r. Alfonso Cuaron), Alexander (r. Oliver Stone), Cold Mountain (r. Anthony Minghella), pentru care Jude Law, Nicole Kidman și Renée Zellweger au filmat în România, la începutul anilor 2000, Planeta Maimuțelor (r. Tim Burton), Șapte ani în Tibet (r. Jean-Jacques Annaud), cu Brad Pitt pe afiș,  Al cincilea element (r. Luc Besson), cu Bruce Willis, Milla Jovovich și Gary Oldman, sau Misiunea (r. Roland Joffe), în care Robert de Niro și Jeremy Irons au roluri principale.

Iain Smith va primi Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale la gala de închidere din această seară a ediției a 15-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.