În Grecia exisţă 10 mănăstiri care foloseau facturi false şi bani nedeclaraţi

Divizia de delicte financiare a Ministerului de Finanţe din Grecia (SDOE) a descoperit zece mănăstiri care ar fi folosit facturi false şi bani nedeclaraţi pentru a comite evaziune fiscală şi pentru a obţine fraudulos subvenţii.

simonos_petra_muntele athos

Într-unul dintre cazurile de fraudã, mănăstirea Simonos Petra (Piatra lui Simon) de la Muntele Athos a prezentat o factură falsă pentru 600.000 de euro, sumă care ar fi fost plătită unui contractor în cadrul unui proiect de restaurare, scrie portalul elen GreekReporter.

Factura a fost emisă pe numele unei persoane care la momentul respectiv se afla în închisoare. O altă mănăstire, din Creta, a fost inclusă într-un proiect mai amplu pentru a obţine subvenţii, iar după verificări inspectorii Ministerului de Fianţe au descoperit că a emis facturi false totalizând 270.000 de euro.

Rezultatele investigaţiilor au arătat că multe mănăstiri din Grecia au raportat cheltuieli mari în cadrul unor proiecte în care au accesat bani europeni pentru renovare.

SDOE investighează şi fondurile mai multor parohii, unde există suspiciuni privind spălarea de bani, precum şi cazurile mai multor mănăstiri care închiriază spaţii vânzătorilor ambulanţi cu ocazia unor sărbători. În majoritatea cazurilor, sumele trecute în contractele de închiriere sunt de câteva ori mai mici decât cele plătite.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top