În timp ce în toată ţara se ieftinesc imobiliarele, în Cluj se scumpesc!

România a atins un nou nivel minim în ceea ce priveşte preţurile apartamentelor. Astfel, vorbim despre o scădere de peste 6% faţă de valoarea imobiliarelor în cursul aceleieaşi perioade, anul trecut. Cu toate acestea, în Cluj-Napoca, Bucureşti şi Timişoara preţurile apartamentelor sunt într-o continuă creştere.

“Asistăm, pentru a doua lună consecutiv, la atingerea unui nou prag minim al indicelui preţurilor apartamentelor calculat  la nivel naţional. Pe anumite categorii de apartamente, cum ar fi unităţile vechi cu trei camere din Braşov, înregistrăm scăderi de peste 4%, comparabile cu cele de la începutul crizei. În acelaşi timp, în Constanţa de exemplu, Indicele imobiliare.ro a înregistrat un nivel minim record atât pe segmentul nou, cât şi pe cel vechi”, declară Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Cu toate acestea, în luna august au fost înregistrate preţuri mai mari cu 0,4% în Cluj-Napoca. Aceasta, în contextul în care la nivelul întregii ţări s-a produs o scădere de 0,8% faţă de cea înregistrată în luna precedentă. În acest fel, apartamentele clujenilor sunt cumpărate, în medie, cu 903 euro/mp. Clujenii preferă, în ultima perioadă, apartamentele cu trei camere, observându-se o creştere cu 1,4% faţă de luna iulie, iar garsonierele şi apartamentele cu două camere au scăzut cu 0,7%, respectiv 0,3%. În comparaţie, însă, cu valorile de anul trecut, apartamentele cu trei camere înregistrează o scădere de 3%, iar garsonierele şi cele cu două camere s-au scumpit uşor.

Din punct de vedere al anului de construcţie, apartamentele noi s-au ieftinit cu 1%, ajungând în luna august la 813 euro/mp. În schimb, cele din construcţiile vechi au, la momentul de faţă, în medie, un preţ de 970 euro/mp.

“Valoarea medie a Indicelui naţional imobiliare.ro pentru luna august, 967 euro/mp util, este cu 0,8 % mai mică decât cea înregistrată în iulie. Înregistrăm, pentru a doua lună consecutiv, un nou nivel minim al preţurilor apartamentelor din România, de la începutul crizei imobiliare şi până în prezent. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele la nivel naţional sunt mai ieftine cu 6,2%, tendinţa fiind una de accentuare a acestei diferenţe. Totuşi, în Capitală, Timişoara şi Cluj-Napoca preţurile nu au scăzut în luna august. Panta descendentă a fost însă puternic resimţită în oraşe precum Braşov, Constanţa sau Ploieşti”, conform unei analize imobiliare.ro.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top