Încep Zilele Culturale Maghiare, ediția a șasea! Ne așteaptă 500 de evenimente în cele 30 de locații ale festivalului, timp de 8 zile!

Peste 30 de locații vor găzdui cele 500 de evenimente diverse din cadrul ediției cu numărul șase a Zilelor Culturale Maghiare, ce vor avea loc în perioada 16 – 23 august 2015 la Cluj-Napoca.

zilelemaghiare2_2015

Organizatorii au făcut o radiografie a principalelor evenimente de neratat a ediției de anul acesta, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate joi, 13 august, la Bulgakov. Aceștia au anunțat că pe lângă ediția de vară, evenimentul va avea și o ediție de iarnă în preajma Crăciunului, care va dura 3-4 zile și se va desfășura pe străzile Potaissa, Fortăreței, Inocențiu Micu Klein și în câteva instituții maghiare.

“După 6 luni de pregătire a festivalului suntem foarte obosiți, dar cât se poate de liniștiți. Sperăm ca vremea să rămână așa cum este, fără ploaie. “, a deschis conferința de presă Gergely Balázs, președintele Asociației Clujul Comoară, organizatorul principal al evenimentului.

zilele culturale maghiare cluj 2015

“Vă mulțumesc pentru interesul acordat acestui festival care crește de la an la an, atât din partea presei române, cât și maghiare. Și în acest an putem spune că susținerea municipalității a crescut în acest an față de anii trecuți. Dacă anul trecut au fost alocați 130.000 de lei, anul acesta festivalul a primit 300.000 lei de la bugetul local pentru ediția de vară și ediția de iarnă. Acest ajutor a fost completat, evident, și de susținerea Consiliului Județean și de companii clujene, care au contribuit la bugetul acestei manisfestări. Cred că ne putem mândri că comunitatea clujeană poate să aibă un procent din ce în ce mai mare în susținerea acestui eveniment, care atrage o mulțime de oameni. Anul acesta fenomenul este și mai pregnant si mai ușor de observat. În privința amplasării scenei și a decibelilor, care au produs incidente la alte manifestări culturale au produs incidente în decursul acestor săptămâni, organizatorii Zilelor Maghiare au grijă să fie un bun exemplu că se pot organiza evenimente în Piața Unirii, dar bine filtrate și bine selectate unde are și municipalitatea asigurarea că nu se vor depăși limitele decenței. Disconfort se produce la orice eveniment de acest gen, toate închiderile de străzi produc astfel de disconfort, chiar și până la ora 23 pot fi anumite persoane deranjate de zgomot și lipsa locurilor de parcare, dar noi am luat măsuri de precauție ca să reducem, pe cât se poate, acest disconfort”, a declarat viceprimarul Anna Horváth.

Toate spectacolele vor fi traduse în limba română

“Vom continua și anul acesta tururile ghidate în centrul orașului și în Cimitirul Central, precum și turul orgilor, cu ghid în limba română și engleză dacă avem participanți de peste hotare. Vom avea și o expoziție comemorativă duminică, de la ora 16:00, la Sala Polivalentă, o expoziție despre istoria sportului în care va fi comemorat un fost fotbalist maghiar care a câștigat Balonul de Aur. Și anul acesta vom avea Satul Medieval pe strada Potaissa, unde vom avea meșteșugari și atracții care ne vor arăta cum era în perioada epocii medievale. Suntem foarte bucuroși că anul acesta avem doi parteneri noi, unul este Casa Municipală de Cultură a municipiului, care participă cu o expoziție de reclame bilingve la Casa de Cultură a Studenților. În cadrul Târgului de Carte va participa Librăria Humanitas, care va aduce autori maghiari. Vom avea concerte de orgă la Biserica Reformată de pe strada Kogălniceanu, care va fi redeschisă publicului duminică, 16 august, iar în fiecare seară va fi câte un astfel de concert. La Muzeul Etnografic al Transilvaniei vom avea două concerte de muzică clasică, unul fiind susținut de ARCADIA, iar sâmbătă vom avea un concert de muzică clasică specială la Opera Maghiară”, a precizat directorul de programe al evenimentului, Szabó Lilla.

11 concerte în Piața Unirii, 16 pe strada Kogălniceanu

“Vom avea evenimente în peste 30 de locații, universitățiile, muzeele, Casa TIFF, Sala Polivalentă, pe străzile din centrul orașului, Piața Unirii, strada Inocențiu Micu Klein. De marți vor începe concertele în Piața Unirii, vom avea 11 concerte, în fiecare seară de la ora 19 și 21. Joi, 20 august, vom avea Gala de deschidere a festivalului de folclor internațional “Sfântul Ștefan”. Pe strada Kogălniceanu vom avea o scenă amplasată ca și anii trecuți, unde vom avea 16 concerte, toate fiind pentru un public foarte larg.

În fostul hotel Continental vom avea concerte, expoziții și afterparty-uri începând de marți. Vom avea mai multe zile dedicate tinerilor cu ocazia Capitalei Europene a Tineretului, vor fi zile întregi în care vom avea concerte și petreceri cu DJ și formații cunoscute și iubite de către tineri. Vom avea pe strada Eroilor un cort construit de către tinerii și organizațiile de tineret maghiare din Cluj, unde se vor desfășura activități și programe dedicate acestui an de Capitală Europeană a Tineretului.

Anul acesta vom avea alte standuri de mâncare, am selectat alte firme cu care vom colabora, printre care celebrul restaurant ‘Papa la Șoni’ din Vama Veche. Sperăm că vor fi mai ieftine, le-am solicitat ca prețurile să fie mai accesibile. Vor fi foarte multe produse și mai diverse față de anii trecuți. Am încercat să facem pe plac și publicului care a dorit să fie mai multe firme din Cluj și diversității”, a declarat Sánta Levente, directorul festivalului.

Bugetul total al Zilelor Culturale Maghiare de anul acesta este de 250.000 de euro, din care 50% provin din fonduri publice, atât române cât și maghiare. Contribuția Primăriei Cluj-Napoca este de 300.000 lei, iar a Consiliului Județean Cluj de 50.000 lei. În 2014 bugetul total a fost de 230.000 de euro.

În cadrul aniversării dedicate “Regelui Ștefan” din Piața Unirii vor urca pe scenă 17 ansambluri folclorice, iar pe durata celor 8 zile vor urca pe scenă 11 trupe românești și internaționale.

Toate evenimentele au intrare liberă, excepție fac spectacolele din incinta Teatrului Maghiar Cluj-Napoca unde se va putea intra pe baza unui bilet.

Programul integral poate fi urmărit pe site-ul oficial zilelemaghiare.ro, dar și pe pagina de facebook.

Leave a Reply

Top